Natječaj za zakup u tijeku još par dana!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ZRINSKI TOPOLOVAC – Stjepan Slukić s obitelji živi od mljekarstva. Na gospodarstvu u Zrinskom Topolovcu ima trideset muznih krava, tovi i junad i obrađuje trideset hektara zemlje. To mu nije dovoljno, pa hranu za stoku mora i kupovati što mu poskupljuje proizvodnju, a trebalo bi mu još osam hektara. Nada se stoga da će na natječaju za 25-godišnji zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u svojoj općini uspjeti doći do barem nekoliko dragocjenih hektara.
– Mučimo se kako se mučimo i snalazimo se kako se snalazimo. Mogu čak dobiti do neka dva do tri hektara obradive zemlje što automatski ide u dugogodišnji najam. Dobivam i poticaj za to što radim i obrađujem zemlju – rekao je Slukić.
No, Zrinski Topolovac je općina koja se ne može pohvaliti s puno državnog zemljišta. Ima svega 29 hektara u 101 parceli pri čemu ni nisu sve obradive, napominje načelnica Jasna Mikles Horvat.
– Puno je zaraslih dijelova putova, na jednu osminu cijele parcele – kaže Mikles Horvat.
Zbog toga nema velike navale, pa će natječaj najvjerojatnije propustiti Marko Šušenj iz Malog Križa koji se bavi ratarstvom i povrćarstvom.
– Od toga baš i nema neke sreće. Sve su to neki ćoškovi, komadići, šikare, bregovi koji se ne mogu obraditi – kaže Šušenj.
S tim da će teško u najam staviti sitne čestice unutar parcele unutar ili tik uz parcelu koja se već obrađuje slaže se i Mikles Horvat.
– Vjerojatno ćemo ponovno morati tražiti da se primjena tog zemljišta promijeni kako bi ih mogli i prodati. Zato što su poljoprivrednici zainteresirani da se određene takve manje čestice otkupe – napominje Mikles Horvat.
Ipak, načelnica vjeruje da će prvi natječaj u koji je stavljeno oko 14 hektara čistih čestica proći i da će se zemljište dati u najam. Natječaj je raspisan 14. siječnja i traje trideset dana. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!