Državni arhiv napokon više nije podstanar

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon 11 godina Državni arhiv u Bjelovaru više nije podstanar što je potvrđeno današnjim potpisivanjem Ugovora između Grada Bjelovara i Državnog arhiva o davanju na uporabu poslovnog prostora na Trgu Eugena Kvaternika. Time je izbjegnut i scenarij po kojem bi Bjelovar ostao bez arhiva, što ne bi bio malen gubitak. Iako ga građani možda tako i ne doživljavaju, Državni arhiv je važna ustanova, naglasila je za potpisivanja ugovora ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.
-Državni arhiv je ono mjesto koje osim svoje povijesne vrijednosti i zbirki čuva svu onu dokumentaciju bez koje nije moguć razvoj grada, a nije moguće rješavati niti probleme građana jer svu dokumentaciju koju trebaju će pronaći u arhivu – rekla je Obuljen Koržinek i dodala kako potpis ugovora dolazi u dobrom trenutku kada se provodi Nacionalni program razvoja arhivske djelatnosti i kada se priprema Nacionalni program oporavka i otpornosti kroz koji se želi digitalizirati arhivsku građu kako bi se ubrzale usluge potrebne građanima.
Ministrica Obuljen Koržinek najavila je dogradnju zgrade Arhiva
Sada, kada imaju svoj prostor usluge će građanima biti dostupnije, moći će se riješiti pitanje skladišnog prostora, a bjelovarski Državni arhiv će imati i više mogućnosti za rad i aktivnije sudjelovanje u gradskom društvenom životu.
-Nadamo se da će ova zgrada pružiti mogućnost da širimo svoje poslovanje, unaprijedimo kontakte s korisnicima, izađemo van, da se više otvorimo kao ustanova – rekla je ravnateljica Državnog arhiva Bjelovar Martina Krivić Lekić.
Potpis ugovora je uz to i lijep rođendanski poklon koji je došao u godini kada Državni arhiv slavi svojih 60 godina. No, i zgrada na Trgu Eugena Kvaternika iz koje je iseljen Tehnološki park je samo privremeno rješenje.
-U suradnji s Državnim arhivom i nadležnim ministarstvom smo pripremili projekt vrijedan četiri milijuna u prvoj fazi, a ukupno 12 milijuna kuna. Prva faza ima građevinsku dozvolu, a druga je na idejnom rješenju, ali ono će se vrlo brzo kroz nekoliko mjeseci pretvoriti u idejni i glavni projekt – najavio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak koji se nada povlačenju EU novca, ali i suradnji s Ministarstvom kulture.
Suradnja Grada i Ministarstva kulture je sada, složili su se gradonačelnik i ministrica, na dobroj razini, pa su zajedno obišli Dom kulture, buduću bjelovarsku kazališnu ljepoticu.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!