Prouzročili 57 nesreća, dio pao na alkotestu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka policija pozvala je vozače starije životne dobi da se redovito odazivaju liječničkim pregledima kako bi smanjili mogućnost od izazivanja prometnih nesreća. Naime, tijekom 2020. godine, na prometnicama PU koprivničko- križevačke zabilježeno je 577 prometnih nesreća, a vozači starije životne dobi, odnosno osobe starije od 65 godina, prouzročile su 57 prometnih nesreća. U prometnim nesrećama sudjelovala su 84 vozača starije životne dobi, od kojih je ukupno njih 14 stradalo, od čega su četiri osobe zadobile teške, a 10 lakše tjelesne ozljede. Iz statistike je vidljivo kako je, od ukupno 84 vozača starije životne dobi, pod utjecajem alkohola bilo njih devet, odnosno 10,7 posto.

-Starenjem dolazi do promjena u organizmu koje utječu na sposobnost upravljanja vozilom i predstavljaju opasnost za sigurno sudjelovanje u cestovnom prometu. Osjet vida je najvažniji osjet za upravljanje vozilom. Vozač preko osjeta vida prima informacije na temelju kojih bazira svoje odluke i način kretanja vozila. Starenjem se smanjuje sposobnost prilagođivanja oka na svjetlost i tamu, dolazi do degradacije vida u mraku te se razvija povišena osjetljivost na zasljepljivanje, odnosno starenje uzrokuje sporiju prilagodbu na bljesak npr. zasljepljivanje svjetlima nadolazećeg vozila – poručuju iz policije, dodajući kako bi, osim vida, stariji vozači trebali redovito kontrolirati i sluh, a redovite kontrole trebali bi obavljati i vozači koji boluju od dijabetesa.

-Kod starijih vozača koncentracija brže opada, te je otežano putovanje na dužim relacijama, čime se povećava opasnost od događanja i sudjelovanja u prometnim nesrećama. Kod nekih vozača se javljaju problemi koji direktno ugrožavaju njih same, te se situacija dodatno pogoršava korištenjem pojedinih lijekova koji usporavaju njihove funkcije ili izazivaju probleme, kao i korištenje onih lijekova koji se od strane proizvođača ne preporučaju ili se ne smiju koristiti za vrijeme vožnje – upozoravaju iz policije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!