Preokret u SDP-u, ipak će podržati ‘tuđeg’ kandidata?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na večerašnjoj sjednici Gradskog odbora bjelovarskog SDP-a trebala bi biti donesena odluka o kandidatu za gradonačelnika najvećeg grada u BBŽ na nadolazećim lokalnim izborima. Sve do jučer SDP je za tu funkciju imao tri vlastita potencijalna kandidata – Mariju Švub, Deana Pirca i mladog Domagoj Spačila, koji je slovio za najvećeg favorita među stranačkim kolegama. No, karte su se preko noći promijenile. Kako doznajemo iz izvora bliskih vrhu stranke, Spačil je zahvalio na ukazanoj prilici, procijenivši kako za takav izazov još uvijek nema dovoljno političkog iskustva.

U nedostatku vlastitih, SDP se stoga okrenuo ‘tuđim’ kandidatima koji su im najbliži svjetonazorski te bi, kako doznajemo, večeras trebao donijeti odluku o podršci ‘centristici’ Danijeli Hajdinjak Prihić koja je i pozvana na današnju sjednicu. U planu je navodno i sastavljanje zajedničke liste za Gradsko vijeće. Spačilovo odustajanje od kandidature u stranci nije dočekano kao katastrofa, već su mnogi njegovi stranački kolege to ocijenili kao promišljen i odgovoran potez. Mladi Bjelovarčanin ipak bi trebao izaći na izbore, ali kao kandidat za zamjenika Danijeli Hajdinjak Prihić.

Danijela Hajdinjak Prihić

Iako nam je nekoliko izvora iz SDP-a potvrdilo ove informacije, nitko od njih nije javno želio komentirati aktualnu situaciju, a je li konačni dogovor zaista pao, nije željela potvrditi niti Hajdinjak Prihić. Naši sugovornici o svemu govore s oprezom jer, iako većina članova drži kako je suradnja s Hajdinjak Prihić dobar potez koji prije svega može osigurati SDP-u osvajanje većeg broja mandata u Gradskom vijeću, navodno manji dio bjelovarskih SDP-ovaca nije blagonaklono dočekao ovakvu odluku. Atmosfera u bjelovarskoj organizaciji je poprilično napeta pa je, doznajemo, u funkciji svojevrsnog redara na sjednici danas i prvi čovjek županijske organizacije Damir Đuran koji bi se trebao pobrinuti da netko od nezadovoljnika ne osujeti dogovor sa Centrom. No, vodstvo županijske organizacije danas je u Bjelovaru i zbog toga što bi na skupu trebala biti donesena i odluka o SDP-ovom kandidatu za bjelovarsko-bilogorskog župana. Naime, ukoliko SDP večeras u Bjelovaru uistinu podrži kandidatkinju puno manje sestrinske stranke Centar, bilo bi nevjerojatno da odustanu i od kandidata za župana jer bi u tom slučaju jedna tako velika i ozbiljna stranka biračima poslala poruku da su kandidati svih drugih stranaka, i u gradu i u županiji, bolji od njihovih. Ime koje se ovih dana spominjalo u kontekstu SDP-ove kandidatkinje za županicu je ono Bjelovarčanke Sandre Frčo koja je u stranku ušla prošle godine, nakon što je raskrstila s HNS-om.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!