Kakva je to skupština bez rasprave

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jedna od bitnijih demokratskih tekovina svakako je javnost rada dužnosnika i predstavničkih tijela bez obzira radilo se općinskoj, gradskoj, županijskoj ili nacionalnoj razini. Organizacijom rada Sabora u posebnim pandemijskim covid uvjetima bavio se i Ustavni sud. On je ukinuo “epidemiološke” izmjene Poslovnika Hrvatskog sabora zaključivši da postoje tehničke mogućnosti kojima bi se moglo zaštiti zdravlje, uz istovremeno neograničavanje prava i dužnosti zastupnika na sudjelovanje u raspravama.

Nakon što je predsjednik Županijske skupštine Mario Preskočil sazvao sjednicu Županijske skupštine za 19. veljače 2021. i najavio njezino održavanje putem e-maila(!?), oglasio se HDZ Bjelovarsko-bilogorske županije i zatražio održavanje putem video veze.

-Današnje tehnologije dopuštaju besplatnu video komunikaciju velikog broja sudionika u realnom vremenu. Na taj način održavala se i nastava u školama, sjednice Stožera civilne zaštite, kao i mnoge druge aktivnosti. Smatramo stoga da je potpuno neprimjereno sjednicu predstavničkog tijela naše županije održavati putem e-maila i na taj način onemogućiti neposrednu raspravu o točkama dnevnog reda, navodi predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Silvestar Štefović u dopisu Preskočilu.

Da HDZ tu nije usamljen svjedoče i prosvjedi drugih vijećnika koji tvrde kako im je onemogućeno raspravljanje pa su se odlučili za bojkot.

-Za nas je upitan legitimitet takvih odluka. Kako možemo raspraviti točke dnevnog reda kad nema rasprave, rekao nam je Marijo Puškarić, vijećnik HSLS-a u Županijskoj skupštini i dodao kako će stranka ovih dana odlučiti hoće li uopće sudjelovati na takvoj sjednici.

To sigurno neće učiniti trojica vijećnika novoosnovanog Demokratskog HSS-a, Beljan, Bašljan i Supan koji su bojkotirali i prošlu sjednicu.

U dopisnom načinu održavanja sjednica ništa sporno ne vide SDP-ovi vijećnici. Jedan od njih, Slavko Đurđević, kazao nam je kako drži kako se županijska oporba trebala ranije izjasniti o željama za uvođenje prakse održavanja sjednica video vezom te kako to trenutno nema uvjeta. Dodao je kako smatra da i trenutni način komunikacije omogućuje vijećnicima da izraze svoje stavove.

-Treba imati na umu da dopisni način održavanja sjednice vjerojatno nije protuzakonit i da je očito namjera župana i županijskih vlasti da posljednja sjednica prije izbora prođe bez suvišnih pitanja i rasprava, rekla nam je Đurđa Adlešič, bivša gradonačelnica Bjelovara i visoka dužnosnica u Saboru i Vladi.

-Hrebaku u Gradu više odgovara otvoreni pristup pa su njegove sjednice Gradskog vijeća javne, može se raspravljati i to je drukčiji, također legitiman pristup, rekla je Adlešič. Kad je sjednica zatvorena nedostaje upravo ono što je funkcija takvih tijela, transparentnost, odnosno odgovornost za izgovorenu riječ i ono birači moraju znati, a to je ono što njihovi predstavnici govore, za što su izabrani, zaključuje Đurđa Adlešič.

Na e-mail sjednicu Županijske skupštine reagirao je i HDZ-ov kandidat za župana BBŽ Marko Marušić.

-Ako mi građani ukažu povjerenje za Župana, a epidemija do tada ne prođe, sjednice županijskih skupština će biti održavane putem video linka i građani će ih moći pratiti uživo, jer ja pred građanima nemam što skrivati. Danas se umirovljenici u domovima za starije i nemoćne sa svojim najbližima razgovaraju putem video linka, a vijećnicima Županijske skupštine je to onemogućeno. Zar to nije sramota za BBŽ? – pita se Marušić.

Činjenica je da bi video-sjednice mogli pratiti i novinari putem Interneta, dok se za županijski e-mail način to ne može reći. Nakon sjednice stigne šturo priopćenje o točkama koje je skupštinska većina izglasovala.

Rušeći poslovničku odluku Sabora Ustavni je sud obrazložio: “Polazeći od toga da su vladavina prava i demokratski višestranački sustav dvije od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava, svako ograničenje u izvršavanju prava i dužnosti zastupnika/zastupnica koja im po Ustavu pripadaju, mora imati objektivno i razumno opravdanje. U navedenim okolnostima takvog opravdanja, za sada, Ustavni sud ne nalazi“. Vrijedi li isti postulat i za županijsku razinu?


PODIJELI S PRIJATELJIMA!