Ako ne znaju, naučit ćemo župana napraviti online sjednicu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sjednica Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije bez mogućnosti rasprave politička je tema dana. Oporba se ne miri s takvim načinom rada, HDZ se isključio iz sudjelovanja.

Zbog pandemije koja jenjava, ali je još prisutna, još su lani izdane preporuke kako postupati u takvim situacijama. Ministarstvo uprave RH dalo je uputu svim jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave da se u ovome trenutku i danim okolnostima smatra prihvatljivim održavanje sjednice predstavničkog tijela putem video konferencija, izjašnjavanjem putem e-maila, odnosno korištenjem drugih tehnologija za održavanje sastanaka na daljinu, ako se radi o odlukama koje je nužno donijeti i koje iz razloga žurnosti ne trpe odlaganje.

Svatko se toj uputi prilagodio kako je mislio da je najbolje. U bjelovarskom susjedstvu, Virovitičko podravska županija održala je prije dva dana normalnu sjednicu pridržavajući se epidemioloških mjera, prije svega razmaka među vijećnicima. Isto tako i Brodsko-posavska županija 16. veljače.

Koprivničko-križevačka županija omogućava svima, posebno bolesnima ili osobama u izolaciji, sudjelovanje u radu Županijske skupštine online putem, odnosno putem elektroničke pošte, tekstualne konferencije, audio konferencije ili video konferencije.

Požežani su održali čak i skupštinu Turističke zajednice uz nazočnost članova, planiraju i razne druge radionice…

U Bjelovaru je Gradsko vijeće održano videokonferencijom koju su mogli pratiti svi zainteresirani. Županu Bajsu i županijskim službama nesebično nude pomoć:

-Dat ćemo im sve savjete i informatičku potporu da poput nas održe sjednicu na kojoj će se raspravljati, a ne koja će biti anketni upitnik, rekao nam je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. Smatra kako je poražavajuće da se u današnje vrijeme tako ruše demokratski standardi iako su članovi HSLS-a ostali prijavljeni jer nisu željeli opstruirati rad tog predstavničkog tijela.

-I ja sam mogao izbjeći pitanja oporbe na Gradskim vijećima, ali se to kosi s mojim poimanjem demokracije, zaključuje Hrebak.

Bjelovar je jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji je sve svoje sjednice održao online javno s mogućnošću rasprave i u ovim epidemiološki složenim uvjetima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!