Tri tima Pfizerom cijepe starije i kronične bolesnike

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U Dvorani europskih prvaka u Bjelovaru u tijeku je druga faza cijepljenja koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Na cijepljenje su pozvane 324 osobe i to one starije od 65 godina i kronični bolesnici. Organizacija je posložena u tri tima liječnika koji cijepe Pfizerovim cjepivom. Mile Zekić, 63-godišnji srčani bolesnik za cjepivo se prijavio još prije Nove godine, a cjepivo je dobio upravo danas.

– Iskreno ne znam ni koje sam dobio cjepivo, nisam pitao. Osjećam se sada sigurnije i iskreno nisam puno niti razmišljao hoću li se cijepiti jer i onako će većina kad-tad doći na red. Zašto čekati da ostanem bez zraka i završim u bolnici, jednom sam to doživio i više ne daj Bože nikome. Nisam osjetio nikakve nuspojave, ubod je ubod. Rečeno mi je, ako bude sve u redu, da će me za drugu dozu zvati u roku tri tjedna – rekao je Zekić.

Bjelovarčani su jedva dočekali cjepivo

U BBŽ cijepljenje se odvija sukladno planu uvođenja, praćenja i provođenja cijepljenja protiv Covida-19, naglasila je Nina Renić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo BBŽ.

– Do sada smo u Zavodu zaprimili 3897 Pfizera, 200 doza Moderne i 1900 doza AstraZenece. U prvoj fazi cijepljenja, koja je pri kraju, procijepljeni su zdravstveni djelatnici te korisnici i djelatnici Domova za stare i nemoćne. Ovaj tjedan planiramo distribuirati liječnicima obiteljske medicine 1450 doza AstraZenece u 57 ordinacija. Vjerujemo da će biti još cijepljenja po punktovima, no to sve ovisi o distribuciji i količini cjepiva koju ćemo dobivati. Sve ordinacije obiteljske medicine će dobiti cjepiva, a kako bude stizao adekvatan broj cjepiva, tako ćemo mi organizirati cijepljenje po punktovima – rekla je Renić.

Strpljivo se čekalo na red

Cijepljenje je danas organizirano do 13 sati, a svi oni koji su zbog određenih razloga odgodili današnji dolazak, ponovno će biti pozvani prema listi prioriteta koju si napravili liječnici obiteljske medicine.

– U BBŽ je do sada cijepljeno 3000 građana. Ne možemo reći po kojim kriterijima dolaze cjepiva po županijama jer to određuje HZJZ. Oni rade raspored cijepljenja, no ako se negdje dogodi epidemija, cjepivo ide u tu županiju. Primjer je Sisačko-moslavačka županija gdje smo sva cjepiva za taj tjedan preusmjerili upravo u tu županiju – zaključuje Renić. (D. Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!