Dosta je, želimo smijeniti predsjednika i postaviti novu upravu i nadzor!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

PREDAVAC – Nezadovoljni sadašnjim stanjem i vodstvom DVD-a Predavac koje nam nije omogućilo sudjelovanje u radu udruge na primjeren način, a radi unapređenja vatrogastva u Predavcu i boljitka sredine u kojom živimo, mi dolje potpisani članovi tražimo sazivanje izvanredne skupštine udruge, stoji u dopisu koji su 4. veljače potpisala 44 člana DVD-a.

Traže od vodstva izvješće o radu, uvid u financijsko stanje i dosadašnje raspolaganje sredstvima, vozilima i opremom te informaciju o upravljanju nekretninama, kao i načinu njihova stjecanja.

„Ako statutom ovlaštena tijela ne sazovu izvanrednu skupštinu u statutarnom roku, sazvat ćemo je mi, potpisnici ove inicijative“, stoji u dopisu koji je dostavljen našoj redakciji.

DVD Predavac više je godina glavni junak kronika u tisku kao jedini DVD od 89 pregledanih za koji je Državna revizija dala negativno mišljenje još prije pet godina, ali isti rezultat predavački vatrogasci ostvarili su i lani kada su o njima krajem rujna raspravljali i u Hrvatskom saboru. Od čak 1100 nadzora nepovoljna su mišljenja u prvom slučaju dobili Virovitica, općina Andrijevci te DVD Predavac.

Prije pet godina mediji su pisali o Predavčanima nakon vijesti kako njihovo vatrogasno društvo jedino u Hrvatskoj nije prošlo provjeru državne revizije. Negativno mišljenje ukazivalo je na čitav niz propusta u vođenju poslovanja, zbog čega je spis proslijeđen državnom odvjetništvu. Iz javno dostupnog izvješća ispisanog na tridesetak stranica vidljivo je kako su revizori Predavčanima zamjerali čitav niz stavki, od naizgled bezazlene činjenice da su Program rada za 2015. donijeli tek u veljači te godine, pa sve do daleko ozbiljnijih propusta, poput onoga da u poslovnim knjigama nema dokaza kome je iz vatrogasne blagajne isplaćeno nešto više od 45 tisuća kuna „u kešu“.

Iz izvješća je također bilo vidljivo kako je DVD Predavac 2015. godine prihodovao 1,5 milijuna kuna, najviše na račun pružanja protupožarne zaštite za JANAF i INA-u, dok su rashodi iznosili 1,45 milijuna kuna, što je više nego dvostruko no što je planirano. Revizija je pronašla i da su najviše plaće za predsjednika i zapovjednika društva, Darka Lovrića i Tomislava Lovrića, isplaćivane s dodacima, ali bez potrebnih ugovora.

Prije tri godine prijetio im je stečaj zbog duga od 113.620 kuna, odnosno blokiranog računa duže od 120 dana.

Iako se radi o zbiljnom novcu, osobito za neveliki DVD kakav je predavački, ništa se na pravosudnim visinama nije dogodilo, ista ekipa i dalje vodi društvo, a to je čini se prekipjelo kod većine članstva.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!