Grad se požalio Ministarstvu da netko na terenu vrbuje stare i nemoćne iz njihovih socijalnih programa

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GRUBIŠNO POLJE – Iz grubišnopoljske Gradske uprave oglasili su se priopćenjem u kojem tvrde kako na tom području netko vrbuje korisnike njihova programa za stare i nemoćne „Zaželi! Grubišno Polje“. Prema podacima iz priopćenja i onome što smo čuli u naknadnom razgovoru s gradonačelnikom Grubišnog Polja Zlatkom Mađeruhom, na terenu su se pojavili provoditelji sličnih programa koji od starih i nemoćnih traže da otkazu već postojeće usluge koje provodi Grad te da ‘prijeđu’ k njima.

-Pritom pokušavaju uvjeriti korisnike kako će se gradski programi u koje su uključeni ugasiti i da će ostati bez skrbi, što nije točno. Grad Grubišno Polje je počeo s provedbom ovakvih programa među prvima, još prije 15 godina, kada smo pokrenuli krenuli projekt Pomoć u kući, a svih ovih godina nastavili smo povećavati broj korisnika i zaposlenih – kaže Mađeruh, dodajući kako je u tom vremenu osnovan i Centar za pomoć u kući Grada Grubišnog Polja, a trenutno se provodi i program „Zaželi! Grubišno Polje“. Trenutno je kroz sve programe na skrbi 154 korisnika, o kojima brine 24 zaposlenih.

U grubišnopoljskoj Gradskoj upravi kažu kako korisnici ne trebaju brinuti da će ostati bez skrbi

-Svjesni smo da ljudi mogu izabrati kojeg pružatelja usluga žele, ali želimo im poručiti da projekt Grada Grubišnog Polja ne prestaje, nego da će se osigurati kontinuitet u pružanju usluga – kažu u grubišnopoljskoj Gradskoj upravi, dodajući kako su o ovoj, nesvakidašnjoj pojavi na terenu obavijestili Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Kako na području Grubišnog Polja jedino još županijska Matica umirovljenika provodi program skrbi za starije i nemoćne osobe, točnije s provedbom počinje u ponedjeljak, upitali smo njezina predsjednika Željka Helda jesu li oni ti koji vrbuju korisnike. On je takvu tvrdnju kategorički odbio, kazavši kako u dogovoru s gradskom Udrugom osoba s invaliditetom Matica doista treba ‘preuzeti’ petero zaposlenih žena i 27 korisnika koji su trenutno uključeni u program spomenute udruge.

-Činjenica je da taj program Udruge invalida završava krajem ožujka pa smo im mi ponudili da po isteku programa mi jednostavno preuzmemo zaposlene i korisnike kako ne bi ostali bez posla, odnosno skrbi. Svjesni smo kako su se ti ljudi, prvenstvo korisnici, navikli na određenu pomoć i sigurno bi im bio šok da sad odjednom ostanu bez skrbi. Baš kao što bi i zaposlenim ženama bilo teško da ostanu bez redovnih primanja. Stoga smo ponudili da mi samo nastavimo provoditi program s tim ljudima – kaže Held, dodajući kako je tvrdnja da netko na terenu ‘otima’ stare osobe apsurdna, s obzirom da je potencijalnih korisnika i više nego što uspiju pokriti postojeći programi skrbi.

-Samo na području Grubišnog Polja mi na listi čekanja za svoj program imamo 20-ak osoba, a na području čitave županije preko stotinu – kaže Held.

Željko Held kaže kako starih i nemoćnih na terenu ima dovoljno za sve (FOTO: BBŽ)

Suradnju s Maticom potvrdio nam je i predsjednik grubišnopoljske Udruge invalida Stjepan Bardić

-Istina je, Matica je predložila da preuzme ljude iz našeg programa i mi smo predložili naših zaposlenicima i korisnicima da se uključe u njihov program kako ne bi ostali bez skrbi. Mi ćemo se svakako prijavljivati na buduće natječaje za ovakve programe, no problem je što ne znamo kad će novi biti raspisani – kaže Bardić, dodajući kako vjeruje da će, sve i da se uskoro raspiše novi natječaj na koji bi se udruga mogla prijaviti, na području Grubišnog Polja pronaći dovoljno korisnika za popunjavanje novih kvota.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!