Dautančev nasljednik misli da je njegov red, ali HDZ se ne slaže

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKI GRĐEVAC – “Nasljednik” – riječ je kojom bi se mogao opisati trenutačni načelnik Velikog Grđevca Tomislav Pavlečić. Naime, ulogu čelnog čovjeka Općine Pavlečić je preuzeo nakon što je 23. prosinca 2019. iznenada preminuo prvi izbor mještana na lokalnim izborima 2017. – Marijan Dautanac. Pavlečić je bio njegov zamjenik pa je preuzimanje vodstva bilo najlogičnije rješenje. Sve je izglednije da Pavlečić želi i dalje voditi Veliki Grđevac, što nam je samouvjereno i potvrdio.
– Situacija je kod nas bila takva kakva je, nesvakidašnja i pomalo čudna. Godine 2017. Marijan Dautanac i ja na izbore smo išli zajedno, on kao načelnik, a ja kao njegov zamjenik. No, zbog situacije koja se dogodila, morao sam preuzeti ulogu načelnika. Mislim da sam zadani posao odradio korektno, onako kako treba i kako bi želio i sam Dautanac. Naša cijela organizacija komunicira i radi od 2005. godine i svi projekti zapravo su naši zajednički. U njima sam sudjelovao cijelo vrijeme, upoznat sam sa svime i zato sam se i na ovim lokalnim izborima odlučio kandidirati za načelnika – potvrdio je Pavlečić.

Čovjek za izazove

Od samog početka svoje značajnije uloge u Općini, 2005. godine, kada je Pavlečić postao vijećnik, iz mandata u mandat koračao je za stepenicu više – od potpredsjednika Općinskog vijeća do zamjenika načelnika pa sve do načelnika Velikog Grđevca.

– Koliko god da sam bio pripremljen za ulogu načelnika, moram priznati da me preuzimanje vodstva ipak iznenadilo. Puno sam toga znao i bio upućen u sve detalje, ali nisam mogao ni zamisliti koliko je to težak i odgovoran posao. Nisam mislio da je ta pozicija toliko ozbiljna sve dok se samog posla nisam uhvatio. No, čovjek sam koji voli izazove, volim dokazati da mogu bolje i više – rekao je aktualni načelnik.
No, ono što Pavlečić ne voli je “mijenjati stolice” pa će tako i na ovogodišnje izbore ići ispred HNS-a u kojem je od 2003. godine. Potvrdio je načelnik da će ispred te političke stranke samostalno ići i u trku za Općinsko vijeće.

– Od 2003. godine do danas sam u HNS-u, ništa nisam mijenjao niti ću mijenjati. Napravit ćemo svoju listu i za Općinsko vijeće, ja ću biti kandidat ispred HNS-a i nositelj same liste. Nije do toga da nemamo partnera, imamo podršku većine organizacije, no mislim da svatko treba jednom vagnuti koliko je težak. Jedini je način da svatko na izbore izađe sam i vidi koliko ga ljudi cijene – kaže Pavlečić.
Iako nam načelnik nije znao reći ima li još mogućih kandidata koji također žele zauzeti fotelju općinskog načelnika, priznaje da šuškanja ima. Da na skorašnjim izborima Pavlečić ipak neće biti usamljen potvrdio je HDZ-ov kandidat. Riječ je o Matiji Grdiniću koji je 2013. i 2017. pokušao preuzeti palicu vodstva Marijanu Dautancu. Iako mu to tada nije uspjelo, sada je samouvjereniji. Podsjetimo, njegov otac, Zlatko Grdinić obnašao je dužnost načelnika prije Marijana Dautanca pa se može reći da nastavak politike u obitelji nije veliko iznenađenje, ipak jabuka ne pada daleko od stabla.

Očevim stopama

– Dugi niz godina aktivno se bavim politikom. Svake godine sve smo stariji i zreliji i vidimo što je najveći nedostatak i problem u našoj općini. Odlučio sam se zato opet kandidirati kako bi svim žiteljima naše općine omogućio bolji život. S Marijanom Dautancem obnašali smo vlast i svi projekti koje smo tada kandidirali uspješno su prošli. Želim dovršiti projekte koji su stali – kaže Grdinić.
Kao svoju osnovnu prednost Grdinić ističe transparentnost odnosno mogućnost da mještani imaju uvid u sve plaće zaposlenika kao i u načelnikovo trošenje novca.
– Ono na što bih se još bazirao je turizam, Kulturni centar Mato Lovrak i Športsko-rekreacijski centar još imaju prostora za napredak. Tu je i važnost prirode gdje bi kandidirali završetak Staze prijatelja prirode. Puno je toga stalo, a mi to želimo potaknuti. Moram spomenuti i potrebu kandidiranja nerazvrstanih cesta kroz naselja koja imaju loše ceste. Premali nam je i vrtić, a nemamo ni jaslice. Dignuli bismo na višu razinu i naše Kulturno-umjetničko društvo, a kroz projekt Zaželi još bolji i ljepši život omogućiti našim starijima. Želimo povećati stipendije te sufinancirati cijeli školski pribor učenicima – navodi HDZ-ov kandidat za načelnika.
Dok nam je Pavlečić istaknuo svoje iskustvo, Grdinić pak smatra da to iskustvo nije baš osobito.
– Smatram da gospodin Pavlečić sada obnaša dužnost zamjenika načelnika Općine i nema dovoljno iskustva što se tiče kandidiranja projekata. HDZ zaslužuje kandidata budući da je najjača politička opcija u općini, županiji i državi. Ipak, kroz državnu vlast, lakše dolazimo do realizacije projekata. Samo dodatak je moje iskustvo koje imam dugi niz godina u politici – rekao je Grdinić dodajući da HDZ također na izbor za Općinsko vijeće ide sa samostalnom listom, mladim školovanim ljudima koji su odlučili ostati u Velikom Grđevcu.

Tajnoviti Domovinski pokret
Dok HNS i HDZ imaju spremne kandidate, SDP je u ovom slučaju odlučio ostati postrance. Damir Đuran, prvi čovjek županijskog SDP-a potvrdio nam je da SDP u općini neće imati svog kandidata, ali da će podržati sadašnjeg načelnika. Podsjetimo da na čelu predsjednice Općinske organizacije trenutno sjedi SDP-ova Valentina Kuhar Šanda.

Potpuno tajnovit je Domovinski pokret koji još nema kandidata.
– Što se tiče situacije u Velikom Grđevcu, trenutačno imamo listu za Općinsko vijeće. Predsjednik ogranka kolega Josip Đurđević bit će kandidat za dožupana pa ne možemo računati na njega kao na načelnika jer je to, naravno, nespojivo. Radi se na tome da se pronađe relevantan kandidat koji će se moći nositi s tim da bude načelnik u Velikom Grđevcu – rekla je Dubravka Dragašević, predsjednica podružnice Domovinskog pokreta BBŽ.
HSS niti ne razmišlja o kandidaturi jer, kako nam je rekao koordinator HSS-a za BBŽ Dalibor Jurina, tamo je njihova općinska organizacija ugašena. Još ne znaju hoće li nekoga podržati.

Za sada je jedno jasno, snage će u Velikom Grđevcu ponovno odmjeriti HNS i HDZ. Tko je od njih ponudio bolje projekte, čija je politika prihvatljivija, hoće li prevagnuti mladost ili iskustvo, odlučit će oni kojih se njihovi programi najviše tiču – žitelji. (D. Aleksić)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!