Sada više nema dvojbe, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji vodi se mrtva trka za župana

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Agencija Vectura u zadnjem tjednu veljače provela je istraživanje popularnosti kandidata za župana Bjelovarsko-bilogorske županije. Istraživanje je provedeno telefonskim putem na 400 ispitanika. Dva i pol mjeseca prije prvog izbornog kruga, mogli bismo reći da se vodi mrtva trka. Dogodilo se nešto što je prije mjesec dva malo tko očekivao. Već danas je naime jasno da trenutni župan Damir Bajs, koji je zadnje dvoje izbore pobjeđivao u prvom krugu, ovoga puta ni izbliza neće postići tako uvjerljiv rezultat. Dva su ključna razloga za to. Jedan je što će u utrku za župana ovoga puta najmanje četiri kandidata, a nije isključeno da će ih biti i pet, pa možda i šest. Drugi razlog je što kandidat HDZ – HSLS, Marko Marušić već tjednima vodi aktivnu kampanju i ta kampanja očito daje rezultate.  Naime, Marušić, koji je do prije par mjeseci bio relativno nepoznat, prema istraživanju agencije Vectura, već sada prelazi dvadeset posto potpore birača. Ako tome dodamo da najavljeni kandidati SDP-a i DP-a još nisu niti krenuli u kampanju, jasno je da će kampanja biti dinamična, a izborni rezultat neizvjestan.

Velik dio birača planira izaći na izbore (Izvor: Vectura, veljača 2021.)

S obzirom da je spomenuto ispitivanje raspoloženja birača provedeno u trenutku kada kandidat SDP-a za župana još nije bio poznat, u anketi je ispitivana popularnost Damira Đurana, trenutnog povjerenika SDP-a za Bjelovarsko – bilogorsku županiju. Kako doznajemo, u petak će predsjednik stranke Peđa Grbin predstaviti Sandru Frčo kao kandidatkinju svoje stranke. Kad se to dogodi vrlo je vjerojatno da će i SDP u aktivnoj kampanji dodatno zaoštriti konkurenciju i da će Bajsova pobjeda u prvom krugu biti još manje vjerojatna.

Ako analiziramo popularnost kandidata prema dobnoj strukturi primjećujemo da za Damira Bajsa, župana na isteku mandata glasaju pretežno umirovljenici.  Od njegovog ukupnog biračkog tijela gotovo 45% čine umirovljenici. Marušić među umirovljenicima ima najmanju potporu, 16,5 posto. S druge strane 36-godišnjeg Marka Marušića najviše podržavaju mladi do 30 godina, a Damira Bajsa oni od 50-59 godina, svega 11 posto.

Po svemu sudeći, utrka za čelo Županije bit će neizvjesna

Ono što je također znakovito, među neopredijeljenima najviše je birača HSLS-a i stranke Možemo. Ta činjenica ide u prilog Marku Marušiću i Sandri Frčo. Marušića bi dodatno mogao pogurati šef HSLS-a Dario Hrebak, koji mu je već dao potporu, ali se još nije aktivnije uključio u njegovu kampanju, premda je to najavio. Hrebakov HSLS na županijske izbore ide samo sa županijskom listom, ali ne i sa kandidatom za župana, pa Marušić vjerojatno očekuje još snažniju potporu svog prijatelja iz djetinjstva. Frčo bi lakše mogla do birača stranke ‘Možemo’ koja još uvijek kalkulira hoće li istaknuti vlastitog kandidata. Prostora ima i za kandidata Domovinskog pokreta, ali i druge eventualne kandidate jer je broj birača koji se još nisu opredijelili iznimno velik, preko 34 posto.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!