Otvorili ste vrata nestanku šuma, ugledajte se na Čazmu!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – Iz čazmanskog komunalnog poduzeća Komunalije d.o.o. su se pohvalili su u posljednjih 20 godina na području Čazme posadili preko dvije tisuće stabala. Niz je nastavljen ovih dana sadnjom 90 čempresa, a u Komunalijama napominju kako je kontinuirana sadnja nužna kako bi se zeleni fond zadržao na odgovarajućoj razini, a upravo Čazmu Beljan drži pozitivnim primjerom na koji bi se mogli ugledati i drugi, među ostalima i Bjelovarsko-bilogorska županija.

-Kao vijećnik na 12. sjednici Županijske skupštine od srpnja 2019. god. postavio sam pitanje: “Zašto u našem kraju nestaju šume te koliko se drvne mase u županiji sjeklo od 2001. do 2011. god. te koliko se danas siječe u jednoj godini? Županija na to pitanje ni do dana današnjeg nije dala odgovor. Znamo da je izmjenom Prostornog plana Županija omogućila izgradnju bioelektrana na drvnu masu (sječku) sa 1 MW na 20 MW i time širom otvorila vrata nestanku šuma – kaže Beljan, dodajući kako se aktualni župan hvali da smo među prvim županijama po korištenju zelene energije, a šume poput onih u Vučanima, Andigolama, Komuševcu, Ivanskoj, Ceriku i drugih već su nestale.

-Naravno, našoj i europskoj drvnoj industriji neprekidno nedostaje drvne mase, a državi novca u proračunu, no tu se treba stvoriti reda. Novina je da novoizgrađena Iverica Bjelovar može od nas odvoziti sortirani glomazni drveni otpad (pretežno od namještaja i stolarije), u količini od 50 t/godišnje i da od toga proizvodi novu ivericu. Na bazi jedne godine ovim sortiranjem spašavamo jednu šumu sa 150 stabala promjera 30 cm visine trupca 3m, s ukupnom drvnom masom krošnje. Evo i ovakvim primjerom se pokazuje da brigom građana koji nam redovito ustupaju glomazni otpad omogućujemo zdraviji i čišći okoliš svima, uz novije tehnologije – zaključio je Beljan.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!