Osiguran novi prostor za 13 start-up tvrtki

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon što je Grad Bjelovar zgradu na Kvaternikovom trgu prepustio Državnom arhivu, morao je pronaći zamjenski prostor Tehnološkom parku, a pronašao ga je na korzu u nekadašnjem IT prostoru banke. Ondje mjesta ima za 13 start-up tvrtki među kojima je i obrt Luke Šipraka koji je lani u jeku pandemije u suradnji s još jednom tvrtkom razvio prvu hrvatsku aplikaciju za online cjenike.

-Aplikaciju smo izradili za tri do četiri tjedna, a na razvoju je radilo tridesetak ljudi. Godinu dana nakon toga širimo tržište i vjerujemo da će još mnogi ugostiteljski objekti prepoznati aplikaciju – kaže Šiprak.

Šiprak koji sada radi sam će tako uskoro zaposliti četvero ljudi. Trenutno je kroz start-up i scale-up tvrtke zaposleno 62-oje ljudi, a mjesta ima za još 47-ero. Nova zapošljavanja u Bjelovaru planira i Combis, tvrtka koja u Hrvatskoj ima oko 400 zaposlenih. Od toga je petero u Bjelovaru, a osim povećanja broja zaposlenih, planiraju pojačati i drugu funkciju Tehnološkog parka, onu suradnje s Veleučilištem Bjelovar.

Zoran Božičević

-Neki naši djelatnici su povremeni predavači na Veleučilištu, a mi na praksi, ali i u drugim oblicima angažiramo studente i mislimo povećati njihov broj – navodi Zoran Božičević iz te tvrtke.

Zbog toga su i gradska ulaganja u Tehnološki park i IT sektor pozamašna i neće se smanjivati.

-Grad Bjelovar godišnje u Tehnološki park ulaže 840.000 kuna. Polovina od toga su razne subvencije poduzetnicima, a pola iznosa je zakup prostora. Mi smo se odredili za jedan dugoročan put – ističe gradonačelnik Dario Hrebak.

Put koji će se, siguran je Hrebak, isplatiti jer će za nekoliko godina upravo IT biti stup bjelovarskog gospodarstva.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!