Posavac tužio Hrebaka za klevetu, ali ‘zaboravio’ tražiti skidanje zastupničkog imuniteta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Općinski sud u Bjelovaru obustavio je kazneni postupak protiv okrivljenog Daria Hrebaka, zbog kaznenog djela iz članka 149. stavka 1. i 2. Kaznenog zakona, u povodu privatne tužbe privatnog tužitelja Davorina Posavca od dana 28. siječnja 2020., odluka je sutkinje Maje Sikore 8. ožujka.

U obrazloženju rješenja suda stoji kako je „privatnom tužitelju na ročištu radi prethodnog razjašnjenja stvari, održanom 26. siječnja 2021., ostavljen rok od 30 dana da dostavi odluku nadležnog tijela Hrvatskog sabora kojim se daje odobrenje za kazneni progon okrivljenog Daria Hrebaka u povodu predmetne privatne tužbe“ s obzirom da Hrebak uživa imunitet kao saborski zastupnik.
Međutim, prema podacima koje je Sud pribavio po službenoj dužnosti od Mandatno-imunitetnog povjerenstva, Posavac od njih uopće nije tražio skidanje imuniteta Hrebaku pa o tome uopće nije raspravljano.

„Kako privatni tužitelj u zadanom roku nije dostavio traženo odobrenje nadležnog državnog tijela za provođenje kaznenog postupka u ovom kaznenom predmetu, a bez navedenog odobrenja nije moguće dalje nastaviti kazneni postupak protiv okrivljenog Daria Hrebaka, u ovom kaznenom predmetu, sud je na temelju članka 380. stavka 1. točke 2. u svezi čl. 452. toč. 4. Zakona o kaznenom postupku obustavio ovaj kazneni postupak protiv okrivljenog Daria Hrebaka“, stoji u obrazloženju sutkinje s napomenom da će Posavac platiti troškove postupka.

Podsjetimo, gradonačelnika Bjelovara Hrebaka za klevetu je tužio Davorin Posavac, direktor tvrtke Bjelovarski sajam d.o.o. jer je Hrebak na sjednici Gradskog vijeća, te u TV emisiji RTL-a, govorio o aferama i lošem upravljanju u toj tvrtki.

Na prvom ročištu Hrebak je izjavio da ga je „Posavac tužio za izgovorenu riječ, za klevetu, za ono što sam javno govorio o lošem upravljanju Bjelovarskim sajmom na sjednici gradskog vijeća i u jednoj TV emisiji. Bjelovarski sajam je 40 posto u vlasništvu Grada Bjelovara. Mnogobrojne afere koje su se stvorile na bjelovarskom sajmu zaslužuju da budu politički raspravljene i na gradskom vijeću. To je moje legitimno pravo i obveza prema građanima, posao za koji su me građani izabrali, i pri tome se neću dati zaplašiti, te ću i nadalje braniti interese građana Bjelovara i njihove imovine.“

Hrebak je bio spreman odreći se zastupničkog imuniteta kako bi se aktivno branio na sudu i dodatno obrazložio svoje tvrdnje, ali, kako vidimo, Posavac to uopće nije zatražio.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!