Tri stranke imat će priliku pregovarati o formiranju vlasti u Bjelovaru

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Do izbora je ostalo točno dva i pol mjeseca. Svoj izlazak na izbore u Bjelovaru najavila je većina stranaka koje su trenutno zastupljene u gradskom vijeću, a neke od njih već su krenule u predkampanju. Tko bi se mogao izboriti za ulazak u gradsko vijeće u slijedećem mandatu pokušao je doznati informativni portal Središnje Hrvatske, Klikni.hr u suradnji sa Prizmom, agencijom za istraživanje javnosti.  Naglašavamo da je istraživanje provedeno u prvom tjednu veljače, na 503 ispitanika.

Kada bi se sutra održali izbori za gradsko vijeće grada Bjelovara, na tim bi izborima dvije stranke vodile mrtvu trku. To su HSLS koji predvodi aktualni gradonačelnik Dario Hrebak i HDZ. Razlika između te dvije stranke je samo 1,5 posto, što je unutar statističke pogreške.

Konkretnije, HSLS bi osvojio 14,2 posto glasova, a HDZ 12,7 posto. Za njima nešto više zaostaje SDP, koji je na 8,8 posto. Kako stvari stoje, te tri stranke u međusobnim će dogovorima odlučivati koje od njih će formirati gradsku vlast u Bjelovaru. Ostale stranke ozbiljno zaostaju za tri spomenute. Nezavisna lista Damira Bajsa osvaja 4,3 posto glasova, upola manje glasova od SDP-a i trostruko manje od HDZ-a. Sve ostale stranke zajedno, među kojima su HSS, Živi zid, Most, Možemo, Centar, HNS, Demokrati… odabralo bi 6,2 posto birača. Neke druge stranke, koju agencija Prizma nije ponudila u anketi, bira 4,5 posto građana.

Premda su HSLS i HDZ u određenoj prednosti, ništa još nije izgubljeno niti za SDP, a niti za ostale stranke, jer broj neodlučnih birača je iznimno visok. Čak 45 posto birača koji su se izjasnili da će izaći na izbore još uvijek nije donijelo odluku koju će stranku podržati na skorašnjim lokalnim izborima za Gradsko vijeće grada Bjelovara.

U usporedbi sa proteklim izborima prije četiri godine, nisu vidljivi trendovi koji bi ukazivali na neku ozbiljniju promjenu odnosa snaga. Naime, na prošlim izborima najveći broj vijećnika osvojio je HDZ, drugi je bio HSLS, treća Nezavisna lista Damira Bajsa, četvrti ABB, a peti SDP. Ako uzmemo u obzir da se biračko tijelo ABB dobrim dijelom integriralo s HSLS-ovim, upravo to bi mogao biti razlog zašto je HSLS danas ispred HDZ-a. Unatoč svim previranjima posljednjih mjeseci, SDP je u odnosu na prošle izbore pretekao NL Damir Bajs, koja sudeći po ovim trendovima može imati najviše razloga za zabrinutost. Tim više što ta lista još nije nominirala svog kandidata za gradonačelnika, niti krenula u kampanju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!