Za dovršetak bolnice BBŽ se zadužila za još 107,5 milijuna kuna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Ulaskom radova nove zgrade Opće bolnice Bjelovar u završnu fazu, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potpisan je ugovor o kreditiranju. Priča je išla ovako – u proračunu Županije trebalo je osigurati 272 milijuna kuna, od tog iznosa 70 milijuna stiglo je iz fondova EU, 4,5 milijuna iz državnog proračuna te je uzet prvi kredit na 90 milijuna kuna. No, tu se priča nastavlja. Razlika između projektantske procijenjene vrijednosti te podignute cijene javnim natječajem za izvođača radova, koja je bila 107,5 milijuna kuna, OB Bjelovar zatražila je ponude banaka za kreditno zaduženje preostalog iznosa. Tako su danas ugovore potpisale tri poslovne banke – Privredna banka Zagreb, Zagrebačka banka i Erste banka. Radi se o kreditnoj ponudi s rokom otplate kredita na 15 godina uz fiksnu kamatu od dva posto.

– Radi se o jednom velikom kapitalnom projektu. Zadovoljno mi je što će građani Bjelovara i BBŽ imati bolnicu za 21. stoljeće. Nadam se da ćemo uskoro bolnicu moći vidjeti u punom sjaju – rekao je Zdenko Matak, član uprave Erste banke.


Zadovoljan potpisanim ugovorom je i glavni menager Zagrebačke banke Dalibor Ćubela.

– Veliko mi je zadovoljstvo bilo potpisati ugovor za ovako veliki strateški projekt. Čast nam je što ćemo kroz njega podići kvalitetu života u BBŽ – poručio je Ćubela.

Nakon potpisanih ugovora, BBŽ je zatvorio finaciranje zgrade bolnice gdje se, pojašnjavanju iz Županije, 197,5 milijuna kuna financira preko otplate iz proračuna Županije, 70 milijuna preko Europske unije te 4,5 milijuna preko državnog proračuna.

– Zdravstvo je temelj kojeg moramo i možemo pružiti našim stanovnicima. U više od 20 tisuća kvadrata nova zgrada bolnice pružit će najnovije standarde u zdravstvu. Očekujemo da ćemo biti centar zdravstva ovog dijela Hrvatske – zaključio je župan Damir Bajs. (Doris Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!