Evo kakve su šanse izazivača za pobjedu nad gradonačelnikom Hrebakom u Bjelovaru

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Klikni.hr objavljuje zadnju od četiri ankete vezane uz izbore u gradu Bjelovaru.

Nakon što smo objavili rezultate istraživanja o ocjeni gradonačelnika, njegovim vrlinama i manama, rejtingu stranaka, preostalo nam je još vidjeti tko ima i kolike šanse ugroziti novi mandat trenutačnog gradonačelnika Darija Hrebaka.

Istraživanje je provela agencija Prizma, na 503 ispitanika, početkom veljače, a obilježja uzorka možete vidjeti na grafu u dnu stranice.

Ovdje je važno naglasiti da je istraživanje provedeno prije nego su HDZ, SDP i DP predstavili svoje kandidate za gradonačelnike, pa su u anketi mjereni rejtinzi onih kandidata koji su se u to vrijeme u kuloarima spominjali kao mogući.

Do prvog kruga lokalnih izbora preostalo je dva mjeseca i ako je suditi prema ovoj anketi, iznimno je mala vjerojatnost da bilo tko može ugroziti mandat gradonačelnika Darija Hrebaka. Naime, prema rezultatima istraživanja, Hrebak ima potporu golemih 65 posto građana Bjelovara. Ona je teško dostižna za bilo kojeg kandidata i kako sada stvari stoje jedini zadatak Darija Hrebaka je da na dan izbora motivira svoje birače kako ne bi ostali kod kuće.

Daleko iza njega nalazi se Damir Bajs sa 8,9 posto potpore. Nije vjerojatno da će Damir Bajs biti kandidat na izborima za gradonačelnika, ali s obzirom da Nezavisna lista Damir Bajs još nema svog kandidata, smatrali smo najlogičnijim mjeriti rejting onoga po kome stranka nosi ime.

Treći je kandidat HDZ-a sa 4,7 posto glasova. Danas znamo da Topalović neće biti kandidat HDZ-a, premda je predsjednik gradske organizacije, nego će to biti Zoran Bišćan, međutim u trenutku provođenja istraživanja to nismo znali. Isto je i sa Vanjom Posavac iz SDP-a koja osvaja 4,3 posto glasova i Marinom Deškinom sa 3,1 posto. Od jučer znamo da je kandidatkinja SDP-a Antoneta Đokić, a od prije dva tjedna da je kandidat DP-a Dražen Medved.

Bojana Hribljan, eventualna kandidatkinja Demokrata ima potporu od 2 posto, a Danijela Hajdinjak Prihić, koja se na kreativan način predstavila prije dvadesetak dana, a potom nestala, od 1,6 posto. Sedam posto birača je neodlučno, a 3,3 posto podržalo bi neke druge kandidate.

Iz svega možemo zaključiti da bi se trebalo dogoditi neko veliko iznenađenje pa da trenutačni gradonačelnik Dario Hrebak ispusti pobjedu u prvom krugu. Međutim, bez obzira na to, ne treba zanemariti, a još manje podcijeniti kandidature ostalih kandidata. Poznato je da kandidiranje vlastitog kandidata za gradonačelnika povećava šanse i njihovim listama, pa njihov trud ne treba promatrati kao uzaludan. Hoće li se netko od njih uspjeti posebno nametnuti kampanjom i uzeti više glasova nego lista stranke koju nosi, tek ćemo vidjeti.

Klikni.hr idućeg tjedna u nekoliko će nastavaka objaviti rezultate istraživanja agencije Prizma za Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Prvi rezultati odnosit će se na ocjenu aktualnog župana Damira Bajsa i pitanje podržavaju li birači njega ili bi radije na tom mjestu vidjeli nekog drugog.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!