I. DIO 2015.-2016. Od nove kirurgije do stopiranja projekta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zatvaranje financijske konstrukcije milenijskog projekta za županiju Bjelovarsko-bilogorsku, grad Bjelovar i središnju Hrvatsku za jedne, a bahato i neodgovorno prezaduživanje građana županije za druge – komentari su potpisivanja ugovora o kreditiranju gradnje Opće bolnice Bjelovar.

Rupu od 107,5 milijuna kuna od projektirane vrijednosti projekta (koja je iznosila 165 milijuna kuna) i postignute cijene na natječaju od 272 milijuna „zakrpao“ je kredit koji su odobrile tri banke, s rokom otplate od 15 godina i s dva posto kamate.

Rijetko koji događaj u županiji izazvao je toliko reakcija. Kandidat za župana ispred HDZ-a i HSLS-a Marko Marušić bezrezervno se izjasnio za novu bolnicu, ali je postavio pitanje opravdanosti zaduživanja građana koji su već sada, kako tvrdi,  zahvaljujući županijskim vlastima dužni dvostruko više od prezaduženih Zagrepčana. Smatra kako bi bolja vlast osigurala novac iz drugih izvora, državnih i europskih, a ne da sav teret padne na građane županije.

Bajsovi pak partneri žestoko su napali Marušića i HDZ tvrdeći kako je baš HDZ kriv što županija mora graditi bolnicu sama, bez pomoći Vlade, optužujući ih za opstrukciju koja traje godinama.

Dali smo si truda i „zakopali“ u arhive kako bismo rekonstruirali priču o gradnji bjelovarske bolnice od ideje do zatvaranja financiranja. Izvore koje smo koristili dostupni su na Internetu, a riječ je županiji Bjelovarsko-bilogorskoj, gradu Bjelovaru, Ministarstvu zdravstva (zdravlja), Vladi RH, Hini…

Idejni projekt je započet još 2008., ali prvi konkretni događaji počinju sedam godina kasnije.

SDP-ov ministar zdravlja nekoliko je puta posjetio Bjelovar

16. veljače 2015. U suradnji sa županom i s upravom bolnice danas smo razgovarali o finalizaciji projekta izgradnje nove kirurgije. To je nešto što apsolutno podržava Ministarstvo zdravlja, prvenstveno iz razloga što je sva dokumentacija gotova. Bjelovar je tu sa završetkom svoje dokumentacije, koja je potrebna za izgradnju takvog projekta, izletio naprijed u prioritetima Ministarstva zdravlja, i u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, i s upravom bolnice idemo na finalizaciju i pokretanje građevinskih radova, i to kako se nadamo, najkasnije do jeseni ove godine – istaknuo je ministar Varga.

12. kolovoza 2015 Ministarstvo je uvrstilo rekonstrukciju i gradnju nove bolnice u Bjelovaru među prioritetne projekte za čiju se realizaciju sredstva traže u fondovima Europske unije. Riječ je o projektu vrijednom 160 milijuna kuna od kojih bi 100 milijuna kuna pokrili Europska unija i to u iznosu od 85%  i Ministarstvo zdravlja u iznosu od 15%. Preostalih 60 milijuna kuna pismeno je preuzeo župan Bajs koji će kada se sredstva od strane EU osiguraju  predložiti Županijskoj skupštini da se  Bjelovarsko-bilogorska županija uključi u financiranje tog projekta. (Ministarstvo zdravstva)

Bjelovar posjećuje i tadašnji ministar financija Lalovac

  1. rujna 2015. –Novost je što smo se obvezali da nove izvore financiranja nećemo držati u porezima građana, nego iz utaje poreza. Znate da smo krenuli s novim uredom za velike porezne prevare i da su već prvi rezultati pokazani. Podignute su i određene optužnice u milijunskim iznosima za poreze. Kad zbrojite tih nekoliko optužnica vidite da se radi o blizu sto milijuna kuna utajenog poreza. Ovaj cijeli projekt ovdje košta 100 milijuna kuna. Svi novi izvori financiranja za potrebe hrvatskih građana neće više ići na teret građana kroz oporezivanje njihovih dohodaka ili kroz sustav PDV-a. Ići će iz utaje poreza, to je novost, naglasio je ministar Lalovac i dodao da će se formirati poseban fond, odnosno stavke, da se iz tih novaca posebno financiraju ovakvi projekti.

15. rujna 2015. U posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji boravio je ministar zdravlja Siniša Varga koji je u društvu župana Damira Bajsa prisustvovao potpisivanju tendera za gradnju nove zgrade bjelovarske Opće bolnice, investicije vrijedne 160 milijuna kuna.

85 milijuna kuna pokriti Europska unija, 15 milijuna nadležno ministarstvo, a 60 milijuna kuna obvezala se pokriti Bjelovarsko-bilogorska županija.

Za dvadeset i četiri mjeseca imamo ovdje otvorenje nove kirurgije pri Općoj bolnici Bjelovar, obećao je župan Bajs.

Propast inovativnog financiranja, projekt na čekanju

  1. svibnja 2016. Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs izjavio je u ponedjeljak da je Ministarstvo zdravlja stopiralo izgradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, ukupne vrijednosti 160 milijuna kuna, unatoč tome što je za projekt ishođena sva potrebna dokumentacija, te obavljen otkup zemljišta i drugi troškovi pripreme vrijedni oko pet milijuna kuna.

Zatražio je sastanak i s premijerom Tihomirom Oreškovićem i ministrom regionalnog razvoja i fondova EU-a Tomislavom Tolušićem.

Sutra: nastavak projekta, sastanak kod Plenkovića…


PODIJELI S PRIJATELJIMA!