2019. godina: Zašto je gradnja poskupjela 107 milijuna i što je Plenković obećao Bajsu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nastavljamo rekonstrukciju priče o gradnji bjelovarske bolnice od ideje do zatvaranja financiranja. Arhivski izvori koje smo koristili dostupni su na Internetu, a riječ je županiji Bjelovarsko-bilogorskoj, gradu Bjelovaru, Ministarstvu zdravstva (zdravlja), Vladi RH, Hini…

U ovom nastavku doznajemo zašto je projekt stopiran i stajao tri godine, razloge rasta troška od 100 milijuna kuna te tko je bio za, a tko protiv na sastanku Plenković-Bajs.

  1. listopada 2019. Bjelovarsko-bilogorska županija i Opća bolnica Bjelovar vodili su projekt i zaokružili financijsku konstrukciju od 165 milijuna kuna za gradnju nove bolnice te je raspisan natječaj za izvođača radova.

Na raspisani natječaj pristigle su 4 ponude od kojih najpovoljnija ponuda za gradnju bolnice iznosi 272 milijuna kuna, a najviša ponuda iznosi 326 milijuna kuna. Naravno, kada postupak javne nabave bude završen bit će izabran jedan od izvođača radova.

Općeniti rast cijene gradnje odrazio se i u ovom slučaju i na gradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar.

Bajs: S obzirom da se radi o strateškom projektu, najvažnijem kojeg ovog trenutka mi vodimo, i projektu koji uz Zabok i Pulu tek treba dati treću novu zgradu Opće bolnice bilo gdje u Hrvatskoj, Županija će iznaći sredstva da se riješi ukupnost financiranja navedenog projekta. Međutim, isto tako ću reći da, s obzirom da imamo slične objekte koji su građeni ili se sada grade, mi ćemo zatražiti potporu, kao i naši kolege, od Vlade Republike Hrvatske. Dakle, tih 100 milijuna kuna, mi ćemo predložiti da po modelu kakav je bio u Puli, 75% sredstava dobijemo od Vlade RH, a 25% će biti sredstva Bjelovarsko-bilogorske županije. Međutim, neovisno o stavu Vlade Bjelovarsko-bilogorska županija će osigurati sredstva u županijskom proračunu za potporu gradnje nove zgrade bolnice i očekujemo po završetku javnog natječaja i potpis ugovora.

  1. studenoga 2019. Sastanak u Banskim dvorima: Bajs je napomenuo da je projekt procijenjen na 165 milijuna kuna, pri čemu je 70 milijuna kuna osigurano iz EU fondova, a 90 milijuna putem kreditnog zaduženja. No, nakon otvaranja ponuda na javnom natječaju ta se cifra popela na 272 milijuna kuna, koliko iznosi najniža ponuda.

“U ovom trenutku nedostaje nam 107 milijuna kuna i mi smo na jučerašnjem sastanku predložili da Vlada, kao što je to slučaj s pulskom bolnicom, sudjeluje sa 75 posto iznosa iz proračuna RH, dok bismo mi kao županija osigurali dodatnih 25 posto. S obzirom na to da je riječ o šest do sedam milijuna kuna godišnje, smatramo da ta cifra ne bi bila opterećenje za državni proračun”, istaknuo je Bajs.

Zahvalio je premijeru na brzoj reakciji i prilici da prezentira projekt. “Nama je drago što se premijer pozitivno izrazio o projektu i otvorio mogućnost financiranja, no odluku će donijeti nakon analize. S obzirom na te pozitivne vijesti, mi idemo prema dovršetku javnog natječaja”, poručio je župan.

Na jučerašnjem radnom sastanku u Vladi sudjelovali su i ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali Allouch te saborski zastupnici Vladimir Bilek i Miro Totgergeli, koji također podržavaju predloženi model dodatnog financiranja, priopćila je tada Hina.

Bajs će u Bjelovaru dodati: Bitno je i da su saborski zastupnici, Vladimir Bilek i Miro Totgergeli, bili na sastanku i dali potporu ukupnosti ovog projekta. Moram reći da nakon uvida u stanje projekta, gradnje, foto dokumentacije, predsjednik Vlade Andrej Plenković pozitivno se izrazio o navedenom projektu, naznačio da će Vlada RH razmotriti mogućnost financiranja nakon radnih sastanaka koji će biti održani u Vladi. To je za nas za sada pozitivan pomak.

  1. studeni 2019. Bajs u Ministarstvu zdravstva: Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs prezentirao je i stanje projekta, odnosno činjenicu kako za isti postoji građevinska dozvola, ali i ostala potrebita dokumentacija, te da je gotovo zatvorena financijska konstrukcija. Temeljem toga, Opća bolnica Bjelovar, uz potporu Županije, spremna je kandidirati projekt na raspisani natječaj „Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti“ i „Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i/ili dnevnim kirurgijama“.

Nakon poništenja prošlog natječaja od strane bivšeg ministra zdravlja Daria Nakića, predstavnici Županije i Ministarstva zdravstva usuglasili su dopunske potrebne aktivnosti projektnog zadatka koje bi se u okviru postojeće građevinske dozvole izvršile promjene u skladu s reformom zdravstva, a sve kako bi projekt dobio zeleno svjetlo.

  1. prosinca 2019. Ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali Allouch i direktor križevačke tvrtke Radnik potpisali u petak ugovor vrijedan 272 milijuna kuna za izgradnju nove bolničke zgrade. Ponuda tvrtke Radnik odabrana je na međunarodnom javnom natječaju na koji su pristigle četiri ponude, a prema ugovoru, rok za izvođenje radova je godinu dana. Nova je zgrada bolnice bruto građevinske površine od 18.800 četvornih metara

„Nova bolnica dugo se pripremala i projektirala, a bilo je tu i dosta protivljenja i predlaganja polovičnih rješenja. No, struka je procijenila da je ovo najbolje moguće rješenje…”, naglasio je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. Dodao je kako Bjelovarsko-bilogorska županija ima snage samostalno financirati izgradnju bjelovarske bolnice, ali dodao je da smatra da ne postoje nikakve prepreke da se u financiranje uključi i Vlada po istom modelu po kojem se financira izgradnja bolnice u Puli.

Sutra: počinje gradnja, zatvaranje financiranja, što je to “pulski model”…

Tekst je sufinancirala Agencija za elektroničke medije iz fonda za poticanje novinarske izvrsnosti


PODIJELI S PRIJATELJIMA!