Hrebak: Za razliku od županijskih, ni jedna gradska ustanova nema kune kredita!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Grad Bjelovar nije zadužen grad, neće biti zadužen grad i u ovom je trenutku manje zadužen nego za vrijeme nekih prethodnika, obrazložio je situaciju gradskih financija danas na konferenciji za medije čelni čovjek Grada Bjelovara Dario Hrebak.
– Već smo se pohvalili da nam je 2020. godina bila najbolja u povijesti grada po realizaciji gradskog proračuna te da će 2021. vjerojatno biti još bolja jer, već u četvrtak imamo najavu da ćemo službeno potpisati gradnju sortirnice kojom ćemo dobiti najmoderniji sustav gospodarenja otpadom u Hrvatskoj. Uz mnoge projekte koje očekujemo ove godine, proračun se izuzetno dobro puni – rekao je Hrebak.
Što se tiče izvornog punjenja proračuna – situacija je, kaže Hrebak, iznenađujuća.
– Mjesečni proračun Grada puni se između šest i sedam milijuna, ovisno koji mjesec. Prije smo svaki mjesec dobivali 700 tisuća od prireza, 2019. smo imali potpuni prirez od 12 posto, 2020. upola manji na šest posto dok 2021. uopće nemamo prireza. Situacija je šokantna, ali pozitivna. Siječanj smo završili bez prireza gdje je taj mjesec bio bolji nego 2019., ali i nešto lošiji od 2020., a veljača je bila bolja i od 2019. i 2020., a nismo imali prihoda od prireza. Zašto sve ovo napominjem? Zbog onih koji na sve ovo gledaju kritički i neargumentirano – kaže Hrebak.

Gradska pročelnica za financije Mirela Bašić

Grad ima 29 milijuna kuna dugoročnih kredita među kojima je onaj najveći – Energetska obnova Doma kulture vrijedna gotovo 12 milijuna kuna. S druge strane, kratkoročnih kredita je nešto više od 20 milijuna kuna te ih je do danas otplaćeno gotovo sedam milijuna.
Gradonačelnik ističe da ni jedna gradska ustanova i škola nema kune kredita izuzet JVP koja je podignula jedan manji kredit.
– Sve županijske škole su apsolutno zadužene kao i sve županijske ustanove, a da ne govorim o uspoređivanju najvećeg grada u županiji koji ima dugoročnu zaduženost od 30 milijuna dok samo jedna ustanova u županiji – bolnica, ima zaduženost preko 200 milijuna kuna. Mislim da je tu netko malo pobrkao lončiće. No, da ne bi ispalo, ja sam za bolnicu čak i uz pomoć kredita, ali molim sve da se suzdržavaju i ne vode kampanju na prizeman način – ističe Hrebak.
Pročelnica Upravnog odjela za financije i javne prihode Mirela Bašić pojašnjava načine plaćanja.
– Iznosi za dugoročne kredite su nedospjeli i sve rate su ili polugodišnje ili kvartalne. Mi sve plaćamo u rokovima. Što se tiče kratkoročnih kredita, točnije ovih za međufinanciranje EU projekata od 14 milijuna, kada sredstva dođu na račun, onda se ona prebacuju na račun banke – pojašnjava Bašić.
Zaključno, od dopuštenog zaduženja, davanja jamstava i suglasnosti u 2021. godini, koje iznose 19,7 milijuna, Grad Bjelovar trenutačno je godišnje prosječno zadužen 8,7 milijuna ili 44,2 posto od dopuštenog iznosa što znači da se može zadužiti do granice da na godišnjoj razini još otplaćuje kredite s ratom do 11 milijuna kuna. (D. Aleksić)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!