U vodećim stranaka otkrili što misle o poruci iz Županije da Bjelovarčanima ne trebaju terme

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bojana Hribljan, zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, mnoge je iznenadila svojom najnovijom Facebook objavom. Snimila se na mjestu budućih bjelovarskih toplica te ustvrdila kako bi bilo bolje da se na tom mjestu, umjesto termi, pokrene staklenička proizvodnja. Hribljan drži, ističe na Facebooku, kako je „samo proizvodnja i ulaganje u realni i poljoprivredni sektor siguran put da pljusak u vodu s vodenog tobogana bude radost, a ne opet gorčina“.

Njezinu ideju, očekivano, nije blagonaklono dočekao bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak (HSLS), glavni inicijator izgradnje Termi Bjelovar za koje je već raspisan natječaj za glavni projekt, a i Ministarstvo turizma im je dalo svjetlo za uvrštavanje u nacionalni Plan oporavka od Covida.

Dario Hrebak

-U kampanji će biti raznoraznih ideja, onih koje su realne i ostvarive i onih koje nisu. Posljednje četiri godine mi smo pokazali građanima što su to realna obećanja i pokazali smo da ih znamo isporučiti. Već se 30 godina zna da Bjelovar leži na geotermalnim izvorima i političari koji su sve to vrijeme bili na vlasti javljaju se sad, kako bi nam bili mentori i učinili nas nečemu na čemu mi radimo posljednje četiri godine. To je neozbiljno – smatra Hrebak koji drži kako je najnovija inicijativa iz Bjelovarsko-bilogorske županije promašena i samim time što je struka dokazala da voda od 32 stupnja koja će se koristiti za terme nije pogodna i za toplinarstvo.

Hribljan zaboravila na drugu bušotinu

-Županova zamjenica u svom istupu nije spomenula drugu bušotinu koja jest odgovarajuće temperature i koju, kako smo i najavljivali ranije, planiramo koristiti za gospodarstvo – napominje Hrebak.

O istupu Bojane Hribljan se očitovao i HDZ-ov i HSLS-ov kandidat za župana Marko Marušić koji drži kako iza dožupanice stoji – Damir Bajs glavom i bradom.

Marko Marušić

-Čitam kako se župan na odlasku, preko svojih najbližih suradnika, protivi gradnji bjelovarskih termalnih bazena. Ali, to me ne čudi, to je njihova politika. Bajs ne želi podržati projekt bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka jer ga Hrebak ne podržava za župana. To je model koji primjenjuje u cijeloj BBŽ, protiviti se projektima svih gradova i općina čiji ga gradonačelnici i načelnici ne podržavaju. Njemu nije važan razvoj Županije i Bjelovara kao županijskog središta, njemu je važan samo njegov osobni politički interes. Stoga ne čudi što je BBŽ na začelju po razvijenosti među hrvatskim županijama – poručio je Marušić.

Domovinski pokret i ranije je naglašavao kako ne podržava najavljenu izgradnju Termi Bjelovar.

Prvo komunalna infrastruktura

-Nije mjesto da se u ovom trenutku radi jedan ovako vrijedan projekt na tu temu. Smatramo da je prije toga važno poboljšati komunalnu infrastrukturu u gradu i prigradskim naseljima, kao što su vodovod i kanalizacija. U nekim naseljima situacija je tako kritična da plivaju za svake malo jače kiše – kaže predsjednica DP-a za BBŽ Dubravka Dragašević i kandidatkinja za županicu. Komentirajući ideju Bojane Hribljan da se u Velikom Korenovu pokrene staklenička proizvodnja, Dragašević podsjeća na sličnu, puno stariju bjelovarsku inicijativu.

Dubravka Dragašević

-Staklenici su bili u projektima i u zonama u Cigleni, ali koliko vidim, nisu ni ondje zaživjeli. Trebamo se zapitati zbog čega. Domovinski pokret se definitivno zalaže za proizvodnju jer mi, ne samo kao županija, već cijela država, moramo osigurati proizvodnju dostatnu za prehranu vlastitog stanovništva. Važna je neovisnost o hrani, ali i energiji, i to svakako podržavamo – kaže Dragašević.

U SDP-u pak drže da je stav aktualne zamjenice župana kvalitetan, no drže kako je njezina ideja došla prekasno.

Sandra Frčo

-Projekt za terme je gotov, zemljište je otkupljeno, tako da je ova inicijativa malo zakasnila. Nisam stručnjak za geotermalne izvore, no možda bi trebalo ispitati dodatne mogućnosti za njihovo korištenje, možda zaista postoji mogućnost da se voda iz termi koristi za grijanje staklenika – kaže Frčo, zaključivši kako bi konkretne zaključke ipak trebalo prepustiti struci. Frčo dodaje kako smatra da je svaki iskorak, bilo u proizvodnoj ili uslužnoj djelatnosti, dobar za Bjelovar i Bjelovarčane.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!