Pacijenti uplašeni i zbunjeni, mnogi odustaju od cijepljenja na koje su čekali mjesecima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Njemačka, Francuska, Italija, Švedska, Latvija… Raste broj europskih zemalja koje obustavljaju cijepljenje cjepivom AstraZenece nakon izvješća da su se kod nekih pacijenata nakon cijepljenja stvorili krvni ugrušci. Danas je cijepljenje stopirala i prva županija u Hrvatskoj, Koprivničko-križevačka. Iz tamošnjeg Stožera civilne zaštite izvijestili su kako će pričekati dok konkretan zaključak o mogućoj povezanosti cjepiva i tromboembolije odnosno stvaranja ugrušaka ne donese Europska agencija za lijekove, koja je na tu temu sazvala hitan sastanak za sutra.

Pacijenti diljem Europe, pa tako i oni u Hrvatskoj su zbunjeni i uplašeni. Iako su na cijepljenje dugo čekali, mnogi od njega odustaju kada čuju da im je dostupno samo cjepivo AstraZenece. Potvrđuje nam to i dr. Martina Čukman iz ambulante u Rovišću koja je do sada spomenutim cjepivom cijepila 40-ak pacijenata, no srećom nitko od njih nije razvio ozbiljnije nuspojave.

-Naravno da su pacijenti zabrinuti, pogotovo nakon što su velike zemlje poput Italije, Francuske i Njemačke obustavile cijepljenje, ali mi im pokušavamo objasniti dobrobiti tog cjepiva koje je do sada primijenjeno na najvećem broju ljudi. No, jasno je da su skeptični, čekaju da vide kako će se situacija razvijati – kaže dr. Čukman.

Ipak, ima pacijenata koji nemaju takvih strahova. Među njima je i Čazmanac Darko V. koji je prije desetak dana primio prvu dozu cjepiva, i to upravo AstraZenecinog. Darko kaže kako su supruzi i njemu odmah rekli o kojem se cjepivo radi, no tada još nitko nije dovodio u pitanje njegovu kvalitetu.

-Samo cijepljenje je bilo vrlo bezbolno. Ja sam te noći dobio blagu temperaturu i groznicu, no već drugi dan mi je bilo dobro. Supruga pak nije imala nikakve simptome – kaže naš sugovornik koji uskoro treba primiti i drugu dozu cjepiva. Unatoč svemu što se u posljednje vrijeme događa i objavljuje vezano uz AstraZenecu, Darko ne planira odustati od cijepljenja.

-Cjepivo je prošlo testiranja, ne bi tek tako bilo odobreno. Ne znam što se u međuvremenu dogodilo. Svakako ću primiti i tu drugu dozu, nije me strah – zaključuje Darko.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!