Premijer obišao i najvrjedniji projekt u daruvarskoj povijesti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Svoj službeni današnji posjet Bjelovarsko-bilogorskoj i Virovitičko-podravskoj županiji premijer Andrej Plenković započeo je u Daruvaru. Posjet BBŽ sastojao se od obilaska gradilišta Veteranskog centra, premijer se susreo s predstavnicima Javne vatrogasne postrojbe te održao sastanak s ministrom vanjskih poslova Češke Republike Tomášem Petříčekom s kojim je zatim sudjelovao na svečanom otvorenju novih dijelova Češke osnovne škole “Jan Amos Komensky” i Češkog dječjeg vrtića “Ferda Mravenec”. Plenković je u svom prvom obraćanju medijima podsjetio da je Veteranski centar jedna od najvećih investicija u povijesti Daruvara, vrijedna preko 95 milijuna kuna.


– Veteranski centar u Daruvaru bit će dovršen do sredine prosinca ove godine. Uz Daruvarske toplice, centar će pridonijeti brediranju Daruvara. BBŽ ima snažnu podršku Vlade RH, a u županiju je do sada ugovoreno milijardu i 680 milijuna projekata iz Europskih fondova. Vlada je dala 172 milijuna kuna direktno poslodavcima putem HZZ-a za plaće 20 tisuća radnika za očuvanje radnih mjesta u koronakrizi – rekao je Plenković.
Nakon svečanosti posvećene otvaranju novih dijelova škole i vrtića te ujedno svečanosti posvećene uzvanicima, svim okupljenima prvi se obratio čelni čovjek grada Damir Lneniček.


– Ulaganje u djecu najbolji je put za ulaganje u budućnost. Izražavam veliku zahvalnost što je ova investicija plod zajedničke suradnje Hrvatske vlade, Češke vlade, BBŽ i Grada Daruvara. Neka ovo bude svijetli primjer i zalog budućim projektima poput možda učeničkog doma, dobrobiti naših sugrađana i našeg najljepšeg malog grada Daruvara – istaknuo je Lneniček.
Zadovoljan projektom, ali i cjelokupnom suradnjom je i župan BBŽ Damir Bajs.
– Naša županija ima puno karakteristika, no jedna s kojom se najviše ponosimo je ta što imamo veći broj manjina nego što je zapisano u Ustavu RH. To je naše bogatstvo te zalog za sadašnjost i budućnost – poručio je Bajs.
Zahvalnost na promicanju češke kulture istaknuo je šef češke diplomacije Tomáš Petříček.


– Jako mi je drago da u situaciji u kojoj se nalazi Češka, ali i cijeli svijet, mogu biti u Daruvaru. Vrijednost ovog projekta ni izdaleka nije sadržajno značajan zbog izdvojenih sredstava, njegovo značenje sadržajno je u mnogo više razina. Ona prva je očuvanje češkog jezičnog, kulturnog i nacionalnog identiteta. Iako su školstvo i obrazovanje jednaki za sve slobodne narode, jasno mogu tvrditi da je kod Čeha odnos škole i nacionalnog identiteta uistinu izvanredan – rekao je za obilaska novouređenih zgrada Petříček.


Premijer Plenković istaknuo je da u Hrvatskoj živi oko 12 tisuća pripadnika češke nacionalne manjine. Isto tako, izdvojio je da oko 1500 Hrvata živi u Južnomoravskom kraju u Češkoj, a češka i hrvatska vlada nastoje svojim aktivnostima i projektima njegovati njihov identitet i povezanost s domovinom.
– Naša Vlada je Vlada koja respektira, uvažava i podupire sve nacionalne manjine koje žive u Republici Hrvatskoj. Najbolji put da podupiremo manjine je da štitimo njihov identitet, a ključni za identitet su jezik, kultura i obrazovanje. Ovakvi projekti poput upravo otvorene škole i vrtića omogućuju pripadnicima češke nacionalne manjine da od najranijih dana budu svjesni da žive u Hrvatskoj kao jednakopravni građani, pritom njegujući svoju posebnost i svoj češki identitet – zaključio je Plenković, koji je obišao i Grubišno Polje te susjednu, Virovitičko-podravsku županiju. (D. Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!