BBŽ u brojkama, gdje je Bajsova županija, pri vrhu ili na dnu?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iako kampanja za lokalne izbore nije službeno počela, istaknute su brojne teme o kojima već traju polemike, a o nekima u javnosti kruže dijametralno suprotni podaci. Što će birači nego biti zbunjeni kad od župana Bajsa čuju da je Bjelovarsko-bilogorska županija među vodećima prema brojnim gospodarskim pokazateljima, a od HDZ-a i kandidata za župana Marušića čuju sasvim suprotno – da je županija na dnu.

Za statistiku reče netko da je poput bikinija, sve vidiš osim onog najbitnijeg. Stoga smo zatražili i dobili publikaciju Hrvatske gospodarske komore „Županije – razvojna raznolikost i gospodarski potencijali“ u kojoj su objavljeni brojni podaci koji omogućuju usporedbe među županijama, ali i pokazuju petogodišnje trendove unutar samih županija.

Pa gdje je onda BBŽ, u vrhu ili na dnu?

Prvi i vjerojatno najvažniji ekonomski pokazatelj svakako je BDP ili bruto domaći proizvod. On je u BBŽ 2017. iznosio 6.504 milijuna kuna. U kontinentalnom dijelu Hrvatske jedino su „siromašnije“ Požeško-slavonska i Virovitičko-podravska županija, dok u jadranskom dijelu zemlje jedino manji BDP ima Ličko-senjska županija. Dakle, prema tom pokazatelju smo četvrti, ali odozdo. Stopa rasta je 2,6 posto što je niže od hrvatskog prosjeka koji je 3,4 posto.

Gospodarski najjači Grad Zagreb, prema posljednjim raspoloživim podacima za 2017. godinu, stvara čak 34 posto ukupnog BDP-a Hrvatske i gotovo je četrdeset puta gospodarski snažniji od Ličko-senjske županije koja stvara tek 0,9 posto BDP-a RH, navode autori.

Kad se gleda BDP po stanovniku, on za BBŽ u istoj godini iznosio 59.214 kuna što je 66,7 posto od hrvatskog prosjeka. Manje novca uz već spomenute dvije županija od Bjelovarčana prihoduju još samo i Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji. Po ovom smo pokazatelju peti odozdo. Najbogatiji su, naravno u Zagrebu pa Istri i Primorsko-goranskoj županiji.

Za snagu pojedinog gospodarstva još je jedan pokazatelj ključan, poslovanje poduzetnika prema financijskim izvještajima, a ovdje su podaci HGK svježiji, odnose se na 2018. i 2019. godinu. Prije dvije godine u BBŽ je radilo 15.336 osoba, ostvarilo prihod od 8,3 milijarde kuna uz dobit od 124 milijuna. U ovom segmentu samo su Ličani imali manju dobit, svega 32 milijuna pa je i ovdje Bjelovarsko-bilogorska županija na dnu, druga najlošija.

To i ne treba čuditi kad su tri najveće županijske tvrtke Prima, Kronospan CRO i Sedlić u hrvatskim okvirima na 194., 382., i 517. mjestu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!