Bi li stanovnici BBŽ na mjestu župana ponovno vidjeli sadašnjeg ili nekog novog župana

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Portal Klikni.hr u suradnji s Prizmom, agencijom za istraživanje stavova javnosti nastavlja objavljivati rezultate raspoloženja javnosti uoči lokalnih izbora. Nakon Bjelovara, kao središta Bjelovarsko-bilogorske županije, na redu su stavovi vezani uz samu Županiju.

U slijedećih nekoliko dana objavit ćemo  podatke o interesu stanovnika BBŽ-a za izlaznost na izbore, spremnost na promjene na čelu Županije, ocjenu kojom građani ocjenjuju župana na kraju mandata i rejting političkih stranaka, odnosno lista uoči izbora koji će se održati 16 svibnja 2021.

Podsjetimo, agencija Prizma istraživanje je provela početkom veljače na 510 ispitanika. Obilježja uzorka možete vidjeti na dnu stranice.

Na pitanje, namjeravate li izaći na lokalne izbore, polovina svih birača odgovorila je potvrdno, skoro 35 posto izjasnilo se da će možda izaći, a nešto manje od 15 posto sigurno neće izaći na izbore. Ako uzmemo u obzir da je na zadnje izbore 2017. godine u prvom krugu izašlo nešto manje od 35 posto birača, odaziv bi ovoga puta mogao biti bolji.

Na pitanje koga biste vidjeli na mjestu župana u idućem mandatu, 36,5 ispitanika podržava ostanak sadašnjeg župana, a 44,5 posto ispitanika priželjkuje nekog drugog, 19 posto ispitanika ne zna ili ne može procijeniti. Dakako, to još uvijek ne znači da će automatski neki Bajsov protukandidat osvojiti više glasova od samog Bajsa.

Ako iz ovih odnosa želimo izvlačiti neke zaključke, onda bi to mogao biti zaključak da birači Bjelovarsko-bilogorske županije vjerojatno neće izabrati župana u prvom krugu, kao što je to bilo prije četiri godine. Naime, već sada, dva mjeseca prije izbora, očito je da ne postoji dovoljan birački kapacitet koji bi podržao status quo. Naprotiv, gotovo 10 posto više birača sklono je promjenama nego zadržavanju sadašnjeg stanja.

Ako ovaj rezultat sadašnjeg župana Bjelovarsko-bilogorske županije usporedimo s onim sadašnjeg gradonačelnika Bjelovara, jasno je da Dario Hrebak u Bjelovaru uživa znatno veću potporu birača nego župan Bajs u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Na pitanje koga biste vidjeli na mjestu gradonačelnika Bjelovara u idućem mandatu, 72 posto Bjelovarčana odgovorilo je sadašnjeg gradonačelnika, a samo 23,3 nekog drugog.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!