Sve stranke u BBŽ žele izbore u svibnju osim…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hoće li koronavirus omesti lokalne izbore? Broj zaraženih raste, spominje se treći val, Stožer prijeti kaznama, a atmosferu su dodatno podgrijali Rada Borić iz Nove ljevice i Tomislav Tomašević iz Možemo koji su ustvrdili da bi do odgode izbora pod krinkom epidemioloških razloga eventualno moglo doći jer HDZ ima problema u Zagrebu, ali i na lokalnim razinama poput one slavonske. HDZ uzvraća da su to izmišljene nebuloze sve nervoznije, prestravljene oporbe.

Miro Totgergeli

-Kada nemaju neku viziju kako dalje, onda im preostaje izmišljanje teorija zavjere, ljevica je tome sklona. Termin izbora je propisan zakonom, a zakon treba poštivati – poručuje predsjednik HDZ-a BBŽ Miro Totgergeli.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica podsjeća da je zakonska odredba da se lokalni izbori održavaju treće nedjelje u svibnju, a da se za bilo kakvo pomicanje mora mijenjati zakon. Lokalne političke snage koje su već jednom nogom u kampanji na eventualnu odgodu festivala demokracije ne gledaju blagonaklono. Iz Domovinskog pokreta poručuju kako su legalisti te da kao takvi poštuju zakon i pripremaju se za izbore, a i u HSS-u, čini se, ne mogu dočekati odmjeravanje snaga na lokalnoj razini.

-Definitivno DA izborima 16. svibnja. Vjerujem da će se izbori moći održati u najnormalnijoj atmosferi. Mislim da treba poštivati zakon koji je tu jasan i da svakako izbore treba održati iako epidemiološka situacija ima trendove pogoršanja – ističe poseban koordinator HSS-a za Bjelovarsko-bilogorsku županiju Dalibor Jurina.

Održavanju izbora u zakonom predviđenom roku je sklon i v.d. predsjednik županijskog SDP-a Damir Đuran, iako on ima jednu bitnu ogradu.

-Ako bi se jako pogoršala situacija toliko da bi izbori ugrozili živote i zdravlje građana, onda bi trebalo razmišljati o odgodi izbora, ali uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i procedura oni bi se ipak trebali održati kako je predviđeno – smatra Đuran.

Međutim, pandemija će novo normalno uvesti i u izbornu proceduru, pa tako i potrebno prikupljanje potpisa s obzirom na to da s epidemiološke strane nije mudro da se svi građani potpisuju istim penkalom, zbog čega će biti nužne dodatne mjere. Zaboraviti se može i na velike skupove s tradicionalnim dijeljenjem hrane, pića i razno-raznih promo materijala ne bi li se privuklo one neodlučne. Bjelovarsko-bilogorski politički prvaci i prvakinje tu su složni – normalno da će kampanja izgledati drukčije, ali moramo se, kažu, naučiti ponašati po novim pravilima. To znači i drukčije načine dolaska do glasača.

D. Dragašević i Miroslav Škoro

-Poučeni smo iskustvom s parlamentarnih izbora kako to sve treba izgledati. Ne bi trebalo biti problema, postoje društvene mreže, postoje portali, može se kampanja održati i na druge načine – kaže predsjednica podružnice Domovinskog pokreta za Bjelovarsko-bilogorsku županiju, Dubravka Dragašević.

Ni ostali čelnici političkih stranaka od drugačijeg načina vođenja kampanje ne strahuju kao ni od eventualne slabije izlaznosti zbog epidemiološke situacije, pogotovo jer su “svi u istoj kaši”.

-Postoji mogućnost da dio ljudi ne izađe na izbore zbog straha, ali to će jednako osjetiti sve stranke. Kako će biti jednoj stranci, tako će biti i drugima – kaže Jurina koji ističe i kako pridržavanjem svih epidemioloških mjera na biračkim mjestima razloga za strah ne bi trebalo biti.

Male izlaznosti se ne boji ni prvi čovjek bjelovarsko-bilogorskog HDZ-a.

-Već smo imali izbore u vrijeme korone i mislim da će to biti otprilike u skladu s izlaznošću na parlamentarnim izborima lani, a i s drugim lokalnim izborima – kaže Totgergeli.

Izlaznost, valja reći, i nije nešto čime se možemo pretjerano hvaliti. Na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima je u II. izbornoj jedinici svoju građansku dužnost ispunilo 44,67 posto birača, a na lokalnim izborima 2017. je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji do birališta prošetalo 44,96 posto onih s pravom glasa. Koliko će ih to učiniti ovog puta znat će se 16. svibnja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!