O Covid dodatku umirovljenicima, svojoj kandidaturi za župana, stanju u BBŽ

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Može li se istovremeno primati mirovina u RH i dohodak izvan granica RH? Za one koji su mislili da može stigao je hladan tuš – isplaćene mirovine morat će vratiti. Koliko je takvih slučajeva u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u Studiju 4 HRT-a govorio je Marko Marušić, predstojnik Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Područni ured Bjelovar.

– Na našem području je 10-ak osoba koje, prema odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju, nisu u roku od 15 dana obavijestile HZMO o nastaloj osobnoj promjeni. Nakon saznanja da osobe primaju mirovinu u RH, a istovremeno su zaposlene u inozemstvu, HZMO donosi rješenje o obustavi mirovine, koju su ti korisnici dužni u roku od 15 dana uplatiti u državni proračun, kazao je Marušić. Dodao je da se takve osobe ili same jave ili HZMO informaciju dobije od HZZO-a. Kaže da je za 10-ak slučajeva na bjelovarsko-bilogorskom području riječ o nekoliko desetaka tisuća kuna.

– Rješenje o ovrsi nije nikome izdano i pružamo mogućnost obročne naplate, kazao je Marušić.

Zna li se  nešto više o COVID dodatku na mirovine?

– Prema mojim saznanjima, u tijeku su dogovori između Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i umirovljeničkih udruga  i stranaka  oko toga što je podnošljivo za državni proračun, a istovremeno prihvatljivo umirovljenicima, kaza je Marušić i dodao kako vjeruje da će pronaći zajednički jezik oko COVID dodatka.

Kandidatura za bjelovarsko-bilogorskog župana

– Iza sebe nemam repova, mrlja u karijeri, nikome nisam dužan, u najboljim sam godinama, imam energije, otvoren sam za nove ideje, završio sam ekonomiju, stekao radno iskustvo i želim promijeniti upravljanje županijom, koja se,  nažalost, ne razvija u skladu s mogućnostima. Bjelovarsko-bilogorska županija je među najnerazvijenijim županijama  u RH i to želim sa svim gradonačelnicima i načelnicima u županiji promijeniti, rekao je Marušić.

Kaže da je najveća propuštena prilika za razvoj Županije povlačenje sredstava iz fondova EU-a.

– Bjelovarsko-bilogorska županija je među četiri županije s najmanje ugovorenih sredstava iz fondova EU-a i to je sigurno jedan od najbitnijih elemenata kako možemo preokrenuti negativne trendove, rekao je. Smatra da  je to posljedica “nesposobnosti jednog čovjeka koji je 20 godina imao priliku pokrenuti županiju i voditi je u pravome smjeru, a ne da županija zaostaje”.

Je li HDZ protiv gradnje nove bolnice u Bjelovaru?

– To je najvažniji projekt  u županiji i nitko normalan ne može biti protiv toga, pa tako ni HDZ. Problem je jedino u načinu financiranja bolnice – dižu se enormni krediti pa je tako aktualni župan prije dva tjedna podignuo kredit od 107 milijuna kuna čime je dodatno zadužio građane županije za ukupno 200  milijuna kuna. To je pravi problem, smatra Marušić. Naglašava da je jedino vlada na čelu s premijerom Plenkovićem pomogla u izgradnji bolnice.

Cijeli video nastupa pogledajte OVDJE.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!