Posegnuli za potporama prvi put u 30 godina poslovanja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U veljači ove godine objavljen je novi javni poziv za kreditiranje i subvencioniranje poduzetnika iz kreditne linije Grada Bjelovara “Bjelovarski poduzetnik”. Ukupan kreditni fond u pet banaka iznosi 30 milijuna kuna, a u posljednjih godinu dana utrošeno je tek sedam milijuna, i to za šest odobrenih zahtjeva. Cilj je ovoga projekta pomoći poduzetnicima u lakšem ostvarenju poslovnih ciljeva i razvoju projekata. Vlasnica tvrtke Travar MB, Marija Blagojević, jedna je od korisnica ove kreditne linije.

– Moja tvrtka nastala je na obiteljskoj tradiciji. Ja sam kao kćerka nastavila obiteljski posao 80-ih godina, a 1991. otvorila sam tvrtku i zaposlila između 34 i 36 djelatnika. U obiteljskoj tradiciji sudjeluju moja djeca, odnosno moji sinovi i snahe, a pomalo već i unuci – navodi Blagojević. Riječ je o tvrtki koja se bavi proizvodnjom i prodajom ljekovitog bilja te njihovim prerađevinama, poput čajeva, eteričnih ulja, kapi i krema.

– Sirovinu već godinama nabavljam iz svih dijelova Hrvatske, kako iz Središnje Hrvatske, tako i iz Dalmacije. Nabavljači beru i suše bilje, a mi ga kontroliramo i prerađujemo – otkriva Blagojević, dodavši kako tržište nisu morali tražiti već su se oni na tržištu dokazali kvalitetom svojih proizvoda.

– Nama ne trebaju reklame, jedina reklama su ljudi koji su koristili naše proizvode. Imamo pacijenata čije su bake, djedovi i roditelji koristili naše preparate – ističe gospođa Blagojević koja nikad prije nije koristila poticaje za poduzetnike, izuzev pomoći koje je prošle godine tri mjeseca dobivala od Grada a koja joj je, kako kaže, dobro došla jer su joj svi djelatnici ostali u stalnom radnom odnosu.

– Novcem koji dobijemo kupit ćemo tri nova vozila koja su nam potrebna za rad. Grad će sufinancirati kamatnu stopu u iznosu od dva posto – pojašnjava te dodaje kako planira nastaviti prijavljivati se za slične projekte koji bi joj mogli olakšati poslovanje.

Više o samom projektu rekao je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdića.

– U Gradu smo svjesni važnosti suradnje javnog i privatnog sektora. Jedan od načina suradnje su i kamate na poduzetničke kredite na kojima se po prvi puta nakon više od 30 godina poslovanja javila i gospođa Marija iz tvrtke MB Travar. Subvencionirali smo u ove četiri godine 35 milijuna kuna. Osam gospodarstvenika se prijavilo na našu mjeru, 35 milijuna kuna su investirali na području grada, od toga 14 i pol milijuna kamata, a Grad Bjelovar je subvencionirao 322 tisuće. Od tih osam tvrtki koje su se javile na natječaj, njih pet dolazi iz proizvodnje gdje subvencioniramo dva posto kamate kao u slučaju gospođe Marije, dok za uslužne djelatnosti subvencioniramo jedan posto kamate, za što su nam se javile tri tvrtke – istaknuo je te dodao da poziva sve tvrtke i poduzetnike da se jave jer je natječaj još uvijek otvoren, a novca ima.

– Svaki poduzetnik u ovom gradu nama je značajan, svaki poduzetnik, svaki obrtnik koji radi i zapošljava u ovom gradu za nas je jednako važan. Svi se oni mogu javiti za kreditiranje za bilo što što im je potrebno za unaprjeđenje poslovanja – zaključio je Brajdić. (BB)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!