Dajte nam da radimo, nisu sajmovi samo derneci s janjcima i odojcima!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Ako se uskoro ne dozvoli rad sajmova na otvorenom, oni će umjesto budućnosti hrvatske obrtničke, kongresne i turističke ponude postati tek povijest, upozorili su iz Gudovca predstavnici sajmova kojima i dalje nije dozvoljen rad. Za to, smatraju, nema opravdanih razloga jer ako smiju raditi trgovački centri i casina u zatvorenom nije im jasno zbog čega onda ne smiju oni koji su na otvorenom. Gubitke trpi i Veletržnica Osijek na koju nedjeljom dolaze proizvođači od Virovitice do Vukovara.

-Budući da mi ne možemo raditi ljudi ne mogu prodavati svoj rasad, moraju se snalaziti, ali je isto tako smanjena dostupnost te rasade kupcima, znači prekidamo cijeli jedan lanac proizvodnje, a ionako se u Hrvatsku uvozi nekakvih 90 posto voća i povrća – upozorava direktor Veletržnice Osijek Davor Majić.

Izostanak sajmova osjete i prodavači poljoprivredne mehanizacije, ponajviše kod traktora, a gubitke bilježi i Bjelovarski sajam koji je prekrižio tri sajamske manifestacije, a što će biti s ovogodišnjim Proljetnim međunarodnim bjelovarskim sajmom koji bi se trebao održati od 09. do 11. travnja – ne zna se. Na sajmu to doduše nastoje nadoknaditi na druge načine, kaže direktor Sajma Davorin Posavac.

-Iznajmljujemo naše poslovne prostore i skladišta, imamo čak i jednu tvrtku koja ovdje obavlja djelatnost pakiranja prehrambenih proizvoda – kaže Posavac, ali i dodaje kako to ne može nadomjestiti manifestacije.

Bjelovarski sajam je tako pretrpio pad prihoda od 96 posto odnosno sedam i pol milijuna kuna. Obveze s druge strane ne prestaju dolaziti.

-Račune moramo plaćati. Za sada nismo nikome dužni, ali ako sajmovi neće raditi, postavit će se pitanje do kada ovako – upozorava Posavac.

Istovremeno, upozoravaju organizatori sajmova, ne dobivaju nikakvu pomoć od države. Konstatacija iz Stožera da su sajmovi derneci na kojima se od ranog jutra peku janjci i odojci je pak omalovažavajuća.

-Nisu sajmovi pečenje janjaca i odojaka! Ovaj sajam na kojem se sada nalazimo je međunarodni sajam! Međunarodni sajam na kojem se možda peku janjci i odojci, ali se radi i trgovina vezana uz Hrvatsku – ističe predsjednik Udruge hrvatskih sajmova Miroslav Filipčić.

Nema dokaza da se itko na sajmu zarazio koronavirusom, kaže Filipčić. Nemaju ništa protiv toga da se pridržavanje epidemioloških mjera kontrolira, ali samo neka im dozvole rad jer sada je, upozoravaju, ugrožena egzistencija nekoliko desetaka tisuća obitelji.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!