Koji političari izbornu kampanju odrađuju i za radnog vremena

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

“Molim vas da mi politička pitanja postavite izvan radnog vremena” – tako nam je jednom prilikom na upit odgovorila pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport BBŽ, SDP-ova Vanja Posavac koja je odlučila da stranačka pitanja neće rješavati za radnog vremena. Provjerili smo je li to pravilo ili iznimka. Naime, pogotovo u ovo predizborno vrijeme smo sve češće svjedoci dužnosnika, ali i službenika koji za redovnog radnog vremena održavaju političke press konferencije, potpisuju koalicijske sporazume, šalju politička priopćenja, a neki ih čak i šalju sa službenog maila poduzeća u kojima su zaposleni. Takvo ponašanje nije neuobičajeno i provodi se i s najviših razina.

-Moramo priznati da takvu praksu provodi i premijer koji, dok je u službenoj funkciji kao predsjednik Vlade u posjeti nekim mjestima, istovremeno promovira kandidate HDZ-a – navodi stručna suradnica u GONG-u Josipa Dika.

Što je s lokalnim, političkim uzdanicama? Iako smo u Bjelovarsko-bilogorsku županiju poslali konkretno pitanje koriste li dužnosnici i službenici koji su ujedno kandidati na svibanjskim lokalnim izborima, godišnji odmor ili slobodne dane kada provode političke aktivnosti i koliko ih je i tko točno to napravio, dobili smo tek  odgovor u kojem se referira na propise Ministarstva uprave koje je definiralo da dužnosnici nemaju utvrđeno radno vrijeme ni godišnji odmor.

-U praksi to znači da dužnosnici, od predsjednika i članova Vlade, saborskih zastupnika pa naravno i župana, gradonačelnika i načelnika mogu obavljati predizborne aktivnosti tijekom uobičajenog radnog vremena, a što i čine u vrijeme ove predizborne kampanje – navodi se u odgovoru Županije.

Postalo je normalno da se predizborne aktivnosti održavaju usred radnog vremena

U kampanji je i predstojnik Područnog ureda Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Bjelovaru Marko Marušić koji je kandidat HDZ-a i HSLS-a za župana. On odlučno odbacuje mogućnost da zbog političkih ambicija trpi njegov posao.

-Kada su neke političke aktivnosti za vrijeme radnog vremena koristim godišnji odmor, a inače se organiziram tako da aktivnosti provodim poslije radnog vremena – ističe Marušić koji je do sada iskoristio sedam dana godišnjeg odmora, a u samom finišu kampanje planira uzeti i barem dva tjedna neplaćenog dopusta.

Marušić kaže kako većinu aktivnosti obavi nakon radnog vremena, a već je iskoristio i dio godišnjeg odmora

Godišnji odmor koristi i posebni koordinator HSS-a za Bjelovarsko-bilogorsku županiju i v.d pročelnik županijskog Odbora za gospodarstvo, obrtništvo, regionalni razvoj i turizam Dalibor Jurina. Osim kada je riječ o kraćem izbivanju s posla kao kod, primjerice, nedavnog potpisivanja koalicijskog sporazuma sa strankom Damir Bajs NL, dakle svojim šefom u županiji.

-Višestruko, a to se može vidjeti jer se u županiji vodi evidencija radnog vremena, te sate odradim – pravda se Jurina koji ističe i kako priopćenja koja medijima stižu za radnog vremena šalje zaposlena tajnica stranke, a ne on.

Slanja političkih priopćenja za vrijeme radnog vremena i to sa poslovnog maila se ne libi ni direktor Komunalija Čazma i povjerenik Demokratskog HSS-a Ivan Beljan koji, baš kao i njegov bivši stranački kolega Jurina, ističe kako često radi i duže, a sudeći po odgovoru politička priopćenja za radnog vremena šalje zbog – novinara.

-Ja te papire pripremam doma u poslijepodnevnim satima i onda ujutro kada dođem na posao ih šaljem. Jednostavnije je i normalnije da vama to pošaljem dok je radno vrijeme, a drugačije ne mogu, jedino da si stalno uzimam godišnji – kaže Beljan.

Ivan Beljan kaže da dopise za radnog vremena šalje kako bi olakšao posao novinarima

No, iako političari u tome ne vide ništa sporno, takva je praksa ipak štetna i predstavlja zlouporabu javnih resursa, upozorava Josipa Dika iz GONG-a. Štetna je, ne samo zato što u lošiji položaj stavlja one kandidate koji nisu na funkciji, nego i jer se time šalje loša poruka građanima koji te dužnosnike i službenike plaćaju. No, jednako tako takva praksa nije nezakonita, kao što se vidi i iz odgovora Županije. GONG političke aktivnosti za radnog vremena prijavljuje izbornim povjerenstvima, ali bez uspjeha.

-Odgovor je da službena kampanja nije počela i da će početi službenom objavom lista kada ćemo znati kandidate, pa samim time oni nemaju ovlasti njih sankcionirati, pa čak ni upozoriti – tumači Dika.

Dakle, političari i dalje, osim ako njihovi poslodavci ne kažu drugačije (što je malo vjerojatno jer su uglavnom oni na visokim pozicijama), mogu nesmetano za radnog vremena provoditi kampanju jer kazne nema. Osim ako ih na izborima ne kazne birači.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!