Ostavke zbog malverzacija, pijanstva za volanom, skandaloznih fotografija, nepromišljenih izjava…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon što je u javnost procurila informacija da je Željko Held, predsjednik Stranke umirovljenika BBŽ pravomoćno osuđen za neovlašteni prijevoz 99 kilograma duhana, i to na uvjetnu zatvorsku kaznu, o svemu se jučer oglasio i njegov koalicijski partner na lokalnim izborima, župan Damir Bajs. Poručio je kako Held sigurno neće biti na njegovim kandidacijskim listama. Iza Helda je pak stala njegova stranka u kojoj kažu kako mu vjeruju kad kaže da je sporni duhan prevozio za prijatelja. U SU drže kako je izvlačenje presude na sunce politički motivirano, s obzirom da je Held najavio mogućnost da se kandidira za gradonačelnika Grubišnog Polja. Hoće li to učiniti, tek ćemo vidjeti, no odustajanje od političkog angažmana zbog raznih afera i kršenja zakona već smo imali priliku gledati u našem javnom prostoru.

Komentirajući Heldov slučaj, Dario Hrebak (HSLS) jučer se prisjetio nekih svojih stranačkih kolega koji su zbog takvih stvari morali odstupiti. Tako je gradski vijećnik i predsjednik gradskog Odbora za branitelje Igor Crnomarić krajem 2019. godine krivio prometnu nesreću u alkoholiziranom stanju, a i prije toga se našao po povećalom javnosti, nakon što ga je SDP optužio da je prijetio jednom gradskom službeniku. Nakon sporne prometne nesreće, odstupio je sa spomenutih funkcija.

Mjesta predsjednika bjelovarske Športske zajednice dobrovoljno se odrekao i HSLS-ov Alen Kiđemet nakon što je u pitanje dovedena valjanost putnih naloga koje je ispisivao u Športskoj zajednici. Iako je čitavo vrijeme tvrdio kako nije učinio ništa protuzakonito, ipak je odstupio kako ne bi bio na teret stranci.

U nezgodnom položaju nedavno se našao i SDP-ov bjelovarski vijećnik Nenad Nekvapil protiv kojeg je podignuta optužnica jer je navodno u Hrvatskim šumama, gdje je zaposlen, dozvoljavao lov ljudima kojima nije smio. Nekvapil je ustvrdio kako nije kriv za ono što mu se stavlja na teret te, iako su to njegovi politički protivnici tražili, nije odstupio sa svojih dužnosti.

Na sudu se ovih dana našla i šefica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Ivana Pirin, zajedno sa svojom strankom DB Nezavisna lista. Njih u privatnom sporu tuže za navodno lažiranje podataka i profila na društvenim mrežama u jeku kampanje. Tužba Pirin nije omela u obavljanju dosadašnjih dužnosti, baš kao ni predsjednika stranke koja se našla na sudu.

S mjesta zamjenika gradonačelnika Daruvara u veljači prošle godine odstupio je pak Marcel Medak (HDZ), i to nakon što ga je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa prozvalo jer je istovremeno bio i direktor te član nadzornog odbora u trgovačkim društvima. Iako je samo formalno bio u sukobu interesa koji, kako je sam kazao, nije nosio sa sobom moralnu odgovornost, te je mogao birati hoće li ostati zamjenika gradonačelnika ili nastaviti raditi u realnom sektoru, Medak se odlučio za ovo drugo.

Spomenuti slučajevi novijeg su datuma, no daleko od toga da ih nije bilo i prije. Tako je, primjerice, u veljači 2011. godine HSS-ov ravnatelj tadašnje Uprave za medicinske poslove Ministarstva zdravstva, Bjelovarčanin Vibor Delić, skrivio prometnu nesreću u alkoholiziranom stanju i pobjegao s mjesta udesa. Godinu dana kasnije postao je ravnatelj Opće bolnice Bjelovar, a kasnije i zamjenik ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu BBŽ. Odgovornost je prije četiri godine morao pak snositi tadašnji načelnik općine Ivanska Josip Bartolčić koji je pravomoćno osuđen za zlouporabu položaja, zbog čega se nije kandidirao na novim izborima. Sudilo se prije toga i Bartolčićevom prethodniku, HDZ-ovom Zlatku Kraljiću, i to za navodne financijske malverzacije u Hrvatskoj športskoj udruzi iz Stare Ploščice, njegova rodna sela. No, on je na sudu dokazao svoju nevinost. Kraljić, koji je sada ravnatelj Doma za odrasle osobe u Bjelovaru, usred nove afere se našao ovih dana, nakon što su ga kolegice s posla optužile za seksualno uznemiravanje. Iako je optužbe opovrgnuo, istupio je iz HDZ-a jer, kako je kazao, ne želi biti na teret stranci dok se ne okonča istraga oko navodnog zlostavljanja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!