Od tri puta mijenjanog projekta, čudnih aneksa pa do USKOK-a

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Tri kamere koje danonoćno s gradilišta prenose sliku kako križevački neimari ciglu po ciglu privode kraju gradnju nove bjelovarske bolnice stvorile su dojam da je „najvažniji županijski projekt u zdravstvu“ dostupan svima, da svi možemo sudjelovati u njegovom finiširanju. Građani su čak birali i boju fasade pa tko može reći da to nije „naša bolnica“. I da ju ne nadziremo iz sekunde u sekundu.

Kad se pak o financiranju radi, nadzor je malo otežan. Redakcija portala klikni.hr došla je u posjed osmog aneksa na temeljni ugovor o gradnji nove zgrade bolnice potpisanog 15. ožujka ove godine. Njime se naručuju novi „nužni i neophodni radovi, tehnički opravdani“ koji se odnose na „ugradnju sustava automatske regulacije upravljanja kotlovnice i dizalice topline, upravljanja regulacijskih žaluzina i elektrogrijača za operacijske sale te upravljanje klima komorama“. Cijena dodanih radova je 496.053,59 kuna bez PDV-a. Ugovor potpisuju ravnatelj bolnice prim. Allouch Ali, dr. med. i Mirko Habijanec, predsjednik Uprave Radnika.

Iz odluke bolničkog Upravnog vijeća koju potpisuje Mirna Čačić Klobučić, a koja potvrđuje opravdanost novih i nepredviđenih radova, doznajemo da su prethodnih sedam aneksa poskupjeli gradnju za oko 2,4 milijuna kuna (bez PDV-a), a s ovim osmim ukupan iznos radova iznosi 220.809.546,78 kuna u što nije uračunat PDV.

Kad se sve zbroji, ispod radara je prošlo poskupljenje samo gradnje u godini dana za nekih 3,6 milijuna kuna, a pitanje je je li i ovaj osmi aneks posljednji.

-Naknadni troškovi moraju se regulirati dodacima na ugovor i to je uobičajena praksa, pogotovo za projekte koji se financiraju makar i malim dijelom iz fondova EU, rekao nam je jedan ugledni bjelovarski arhitekt s velikim iskustvom u vođenju sličnih projekata. Ne čudi ga takva praksa, ni iznos poskupljenja, već činjenica da je osnovni projekt mijenjan tri puta (za što je trebalo također izdvojiti znatan novac) i unatoč svim tim izmjenama opet se pojavljuju „nepredviđeni radovi“. Posebno ga čudi su projektanti promašili vrijednost radova za više od 100 milijuna kuna.

Kralj aneksa temeljnom ugovoru bio je nedavno preminuli zagrebački gradonačelnik Bandić koji je obilato koristio mogućnost da neki projekt poskupi do 30 posto početne vrijednosti, koliko dopušta zakon.

Pitali smo bolnicu za sadržaj drugih aneksa i još nekoliko pitanja za koje smatramo da su javni interes, pogotovo u vrijeme kad je gradnja nove zgrade bolnice jedna od ključnih predizbornih tema u kampanji za župana BBŽ.

Naime, ovo nisu jedini dodatni troškovi gradnje koju investitori komuniciraju kao projekt vrijedan 272 milijuna kuna.

Odgovor čekamo tjedan dana pa ćemo ga objaviti kad stigne, a do tada jedino možemo u live streamingu gledati kako radnici nose letve gore-dolje…

Inače, ovih se dana u policijsko-političkim krugovima spominje da je još nedovršena bjelovarska bolnica završila na USKOK-u. Navodno je riječ o prijavi protiv ravnatelja Alloucha zbog zloporabe položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem.

Redakcija portala klikni.hr provjerava te informacije u svim nadležnim tijelima i uskoro ćemo objaviti sve dostupne činjenice.

Sutra: Kamo je otišlo još šest milijuna dodatnog troška?


PODIJELI S PRIJATELJIMA!