Koliko je milijuna kuna plaćeno prije prve lopate na gradilištu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon što smo u jučerašnjem tekstu o troškovima gradnje nove zgrade bjelovarske bolnice objavili dodatne anekse prema kojima je gradnja poskupjela za više od 3,5 milijuna kuna, danas donosimo pregled troškova nastalih prije potpisivanja ključnog ugovora s izvođačem radova, križevačkim Radnikom d.d.

Naime, neprekidno se u javnosti komunicira trošak bolnice od 272 milijuna kuna. Doista, OB Bjelovar potpisala je 27. prosinca 2019. s Radnikom ugovor vrijedan 272.446.957,49 kuna.

Kada je prije tri tjedna podignut i posljednji kredit za gradnju čime se bolnica zadužila za gotovo 200 milijuna kuna, Bjelovarsko-bilogorska županija je objavila: „U proračunu Bjelovarsko-bilogorske županije predviđen je iznos od ukupno 272 milijuna kuna za projekt izgradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar. Od tog iznosa 70 milijuna kuna osigurano je iz europskih sredstava, 4,5 milijuna kuna sredstva su državnog proračuna te je potpisan kredit na 90 milijuna kuna. S obzirom na razliku između projektantske procijenjene vrijednosti i u konačnici postignute cijene javnim natječajem za izvođača radova, koja je bila veća za 107,5 milijuna kuna, Opća bolnica Bjelovar zatražila je ponude banaka za kreditno zaduženje za preostali iznos te je zaprimljena obvezujuća zajednička ponuda tri poslovne banke: Privredne banke Zagreb, Zagrebačke banke i Erste&Steiermärkische Bank. Riječ je o kreditnoj ponudi s rokom otplate kredita na 15 godina uz fiksnu kamatu od 2 posto.“

Međutim, uvidom u ugovore koje sklapa OB Bjelovar, a dostupni su na njihovim mrežnim stranicama, vidljivo je da su na račun gradnje zgrade ugovorene i vjerojatno plaćene usluge vrijedne milijune kuna i prije ugovora s Radnikom.

Još u lipnju 2018. OB Bjelovar sklapa tri ugovora, dva s tvrtkom Capital ing. za izmjene i dopune tehničke dokumentacije te projektantski nadzor te s Institutom IGH za nadzor gradnje. Ti ugovori vrijedni su 3,1 milijun, 1,1 milijun i 1,4 milijuna kuna, dakle 5,68 milijuna ukupno.

U listopadu iste godine Bolnica sklapa ugovor s Promaconom d.o.o. za uslugu vođenja projekta. Posao je to vrijedan 870.625 kuna.

U ožujku 2019. na red dolaze administrativne usluge vođenja projekta. Posao dobiva Obrt AR savjetovanje i za to naplaćuje 497 tisuća kuna. Obrt nije u sustavu PDV-a pa je usluga jeftinija.

I na kraju istraživanja po ugovornima dostupnim na mrežnim stranicama bolnice nalazimo još jedan iz svibnja 2019., a taj se odnosi na uslugu financijske revizije. Taj je posao preuzeo Reconsult za 93.750 kuna s PDV-om.

Pobrojanim troškovima za gradnju bolnice prije potpisivanja krunskog ugovora s Radnikom treba pribrojiti i pet milijuna kuna potrošenih još prije pet godina. O tome je BBŽ izvijestila nakon što je projekt bio stopiran: „Za isti taj projekt ishođena je sva potrebna dokumentacija, otkup zemljišta i drugi troškovi vrijedni oko 5 milijuna kuna:

a) Građevinska dozvola
b) Tender za raspisivanje natječaja za gradnju
c) Studija predizvodljivosti usklađena sa standardima i uvjetima Europske unije
d) Studija isplativosti
e) Zatvorena financijska konstrukcija“.

Ukupni trošak gradnje nove zgrade bolnice približio se svoti od 300 milijuna kuna, barem prema javno dostupnim podacima. Koliko je stvarni iznos ne zna nitko osim ključnih protagonista, ravnatelja OB Bjelovar Alia Alloucha, potpisnika svih ugovora i župana Damira Bajsa koji idejno i politički zagovara tu investiciju.

Tekst je sufinancirala Agencija za elektroničke medije iz fonda za poticanje novinarske izvrsnosti


PODIJELI S PRIJATELJIMA!