Hoće li se u 2,2 ‘turističke’ milijarde naći dio za najvrjedniji projekt iz BBŽ?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Vlada RH sutra javnosti treba predstaviti nacionalni Plan oporavka i otpornosti, vrijedan 49 milijarde kuna. Javnom predstavljanju prethodio je sastanak i prezentacija poslodavcima i sindikatima koji su se načelno složili s osnovnim smjernicama. A one su sljedeće. Najveći dio „kolača“ za koji su sredstva osigurana u europskoj blagajni odnosi se na gospodarstvo. Čak 26 milijardi kuna planirano je za jačanje konkurentnosti, poljoprivredu, prometni sektor, energetiku i zaštitu okoliša te održivost turizma. 7,5 milijardi kuna trebalo bi biti uloženo u obrazovanje, 5,9 milijardi u energetsku i obnovu zgrada nakon potresa, a 4,7 milijardi u javnu upravu i pravosuđe. Tu je i 2,5 milijarde kuna namijenjenih zdravstvu te 2,08 milijarde za tržište rada i socijalu.

Podsjetimo, sve jedinice regionalne i lokalne samouprave u Hrvatskoj imale su priliku predložiti Vladi vlastite projekte koji bi mogli biti financirani iz Plana oporavka, a među 30-ak projekata s područja Bjelovarsko-bilogorske županije najvrjedniji su Terme Bjelovar, vrijedne 250 milijuna kuna. Stoga ohrabrujuće djeluje činjenica da je Planom za turizam predviđeno 2,2 milijarde kuna.

-Riječ je o sredstvima koja bi mahom trebala biti namijenjena kontinentalnom turizmu, što znači da ćemo mi moći ozbiljno konkurirati s našim projektom Termi. Njegova prednost je u tome što je on u potpunosti „zelen“, odnosno zastupa cirkularnu zelenu ekonomiju, energetski je izuzetno održiv, temelji se na obnovljivim izvorima energije te, što je također izuzetno važno, u visokoj je fazi gotovosti – kaže bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Podsjetimo, natječaj za izradu glavnog projekta Termi Bjelovar u završnoj je fazi te se u Gradu nadaju da bi se uskoro moglo krenuti s njegovom izradom, dok na ishođenje građevinske dozvole računaju do rujna.

No, osim Termi Bjelovar, Hrebak se nada kako bi u Plan oporavka mogla biti uvrštena i izgradnja nove gradske škole. Prolazu svojih projekata nadaju se i ostali lokalni čelnici. Među projektima koji su predloženi za ključni dokument su tako dogradnja bolničkog stacionara u Daruvarskim toplicama, izgradnja učeničkog doma i Centra za rješavanje kriznih stanja u Daruvaru, izgradnje i opremanje nekoliko škola u gradovima i općinama, izgradnja komunalne infrastrukture i dr.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!