O nastanku uskrsnog imena najdužeg hrvatskog sela postoje čak dvije legende!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKA PISANICA – Općina smještena u sjevernom dijelu Bjelovarsko-bilogorske županije, inače i najduže selo u Hrvatskoj, koje se proteže na čak 13 kilometara, u svom nazivu nosi jedan od najvećih simbola blagdana Uskrsa. Riječ je, dakako, o Velikoj Pisanici kojoj “pisanica” ne krasi ime slučajno. Vesna Kastlinger iz KUD-a “Sloga” Velika Pisanica za naš je portal otkrila da iza imena općine stoje čak dvije legende.
– Po jednoj legendi, kada su nekada ljudi krčili šume i naseljavali ovo područje našli su jedno veliko nojevo jaje koje je bilo puno šara. Ugledavši ga, rekli su “Neka ovo bude Velika Pisanica”. Druga legenda pak kaže da su za ime zaslužne razne nacije koje su naseljavale ovo područje pa je mjesto poput same pisanice šareno jer ima raznih nacionalnosti. No, ni jedna legenda nigdje nije zapisana – rekla je Kastlinger.

Kazala nam je Kastlinger ponešto i o tradicionalnom ukrašavanja pisanica u Velikoj Pisanici.
– U ovim krajevima, pa tako i u Velikoj Pisanici, jaja su se za Uskrs ukrašavala travom, lukovicom, ali i voskom – kaže Kastlinger.
Da se Velika Pisanica ponosi svojim nazivom i simbolom općine potvrđuje i veliko jaje odnosno pisanica smještena ispred općinske zgrade i to ne samo tijekom uskršnjih blagdana, već tijekom cijele godine. Osim samog naziva, ovu općinu odnosno njezine žitelje krase brojne druge vrline, poput poljoprivredne proizvodnje, turističke ponude i društvenih vrijednosti. Jedno je sigurno, za Velikopisaničane pisanica nije samo ukrašeno jaje već baština koju nose od pamtivijeka.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!