Koren će imati više protukandidata, tko je najopasniji?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Željko Lacković bit će nezavisni kandidat za župana Koprivničko-križevačke županije. I službeno je to potvrdio, objavivši na Uskrsni ponedjeljak kandidaturu na vodenici u Svetoj Ani. Nezavisna opcija koju predvodi imat će i kandidate u tri grada te 12 općina KKŽ. Lackoviću je ovo drugi pokušaj da zasjedne na čelo županije. Kandidirao se i prije četiri godine, ostvarivši treći rezultat, s osvojenih 22,76 posto glasova. Više od njega dobili su SDP-ov Slavko Tucaković (28,6 posto) te Darko Koren ispred Mreže i HDZ-a (41,19 posto), da bi u drugom krugu pobijedio Koren, osvojivši 51,48 posto glasova. Lacković je pojasnio i zbog čega se odlučio na novu kandidaturu.

-Motivacija za izbore je više nego jasna, Koprivničko-križevačka županija u odnosu, ne samo na susjedne i najrazvijenije, zaostaje u razvoju. Možemo reći da je ovdje riječ o stagnaciji, a ne razvoju. Želimo ponuditi više svježine, energičnosti kako bi u narednom razdoblju naša županija imala brži i snažniji razvoj te kako bismo dostigli sve one koji su danas ispred nas – kazao je Lacković, najavljujući podizanje standarda u županijskom zdravstvu, školstvu i drugim područjima.

Da stvari u Koprivničko-križevačkoj županiji nisu crne kako ih predstavlja Lacković, drži aktualni župan Darko Koren, koji kreće po svoj četvrti „puni“ mandat. Naime, Koren na izborima pobjeđuje od 2009. godine, a mandat prije toga jednu je godinu obnašao dužnost župana umjesto Josipa Friščića. I na ovim izborima Koren može računati na podršku HDZ-a, a kandidat za zamjenika bit će mu aktualni zamjenik Ratimir Ljubić.

Kandidaturu za župana Koprivničko-križevačke županije najavio je i aktualni kalnički načelnik, SDP-ov Mladen Kešer, a šuška se kako bi kandidaturu mogao istaknuti i koprivnički gradski vijećnik i poduzetnik Antonio Grgić. On je na prošlim izborima bio kandidat grupe birača za gradonačelnika Koprivnice, osvojivši malo više od 5 posto glasova. Jedina žena koja kreće u lov na čelno mjesto u županiji je pak Mirjana Hanžeković iz Domovinskog pokreta, službenica na Županijskom sudu u Bjelovaru koja živi na području općine Sveti Ivan Žabno.

Portal Prigorski.hr nedavno je od agencije Ipsos naručio istraživanje o šansama potencijalnih kandidata za župana, prema kojem blagu prednost, s 27,8 posto glasova birača na koje može računati, ima Darko Koren. No, s podrškom od 25,4 posto za vrat mu puše Lacković. Na popisu se našao i HDZ-ov Ratimir Ljubić koji bi, da se kandidira, mogao osvojiti oko 20,7 posto glasova, slijedi Mladen Kešer s podrškom od 16,7 posto.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!