Županova oporba jedinstvena: želimo novu bolnicu, ali bez kriminalnih radnji!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Gradnja nove bolnice koja je završila kao interes Državnog odvjetništva zbog kaznene prijave, prvorazredna je predizborna tema lokalnih izbora u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Nakon HDZ-a, koji je prvi poručio kako je odlučno za gradnju, ali protiv kriminala i nezakonitih radnji, oglasili su se i drugi protagonisti bitke za glasove. Trenutačna oporba aktualnom županu jedinstvena je: DA bolnici, NE kriminalu.

Ivan Beljan, kandidat za bjelovarsko-bilogorskog župana iz redova Demokratskog HSS-a kaže kako nije detaljnije analizirao okolnosti prijave protiv bolnice, no ističe kako mu je žao to se taj projekt pretvorio u slučaj.

-Bit će mi žao ako se dokaže da je bilo nepravilnosti oko izgradnje. No, kolege i ja smo i ranije u Županijskoj skupštini upozoravali na neke nelogičnosti. Meni osobno se gradnja čini preskupom, cijena je dvije tisuće eura po četvornom metru, dok je cijena stanogradnje ispod tisuću eura. Je li to zbog žurbe i izbora, ne znam, no ako je tako, radi se šteta svima nama jer županijski proračun je naš proračun, odnosno proračun svih građana županije – kaže Beljan za kojeg je sporna i visina kamate kod prvog kredita od 2,5 posto.

-Ni tu nije bilo transparentnosti jer je prvi natječaj trajao od petka popodne do ponedjeljka ujutro, zbog čega se zacijelo nisu sve banke mogle pripremiti i dati na vrijeme ponudu koja je mogla biti i povoljnija od one koja je prihvaćena  – vjeruje Beljan, dodajući kako nije upoznat je li bilo određenih propusta nakon što je izgradnja bolnice započela, no nada se da će institucije to istražiti.

-Nitko nije kriv dok mu se ne dokaže krivica, ali Domovinski pokret traži odgovornost od svih pa tako i od ravnatelja bolnice, župana, ali i pravosudnih tijela, rekla nam je Dubravka Dragašević, kandidatkinja za županicu ispred Domovinskog pokreta.

Za nju treba naći odgovor kako je bolnica već sada postigla cijenu od 300 milijuna kuna, a početna vrijednost je bila oko 160 milijuna. – Ako se netko ogriješio o zakone to treba ispitati, ali ni osuđivati unaprijed. Važno je to pitanje jer teret troškova nose svi građani županije, zaključila je Dragašević.

Zamjenik bjelovarskog gradonačelnika i visoko pozicionirani HSLS-ovac Igor Brajdić poručuje da je „Grad Bjelovar u fazi pozitivnog rasta i razvoja te mu je kao takvom potrebno sve ono što doprinosi kvaliteti života, ne samo Bjelovarčana, nego i svima onima koji gravitiraju Bjelovaru kao središtu županije. Osim radnih mjesta, izgradnja nove bolnice, VI. osnovne škole ili primjerice dovoljan broj vrtića važni su preduvjeti za odluku mladih obitelji za ostanak u Bjelovaru. Osobno sam uvijek za takve projekte,“ naglašava Brajdić, „kao i za projekt nove bolnice koja će, nadam se osigurati kvalitetnije i dostupnije zdravstvene usluge te da će se manje morati odlaziti u Zagreb radi liječenja. Ono što mogu reći da sam zadovoljan radom ravnatelja bolnice, vjerujem da će dovršetkom nove bolnice, doktorima i medicinskom osoblju biti osigurani bolji uvjeti rada. Vezano za istragu DORH-a,  a na temelju kaznene prijave koju je proslijedilo Ministarstva zdravstva, nemam dovoljno informacija ni saznanja da bih mogao iznositi mišljenje, ali sam apsolutno za to da sve bude u skladu za Zakonom.“

Pozvana da komentira prijavu protiv čelnih ljudi u bolnici, SDP-ova kandidatkinja za županicu Sandra Frčo upotrijebila je u Hrvatskoj već jako dobro poznatu rečenicu i „bandićizam“ o „institucijama na kojima je da rade svoj posao“.

-Meni je drago da se nova bolnica radi i nadam se da su sve radnje vezane uz to ispravne. No, na USKOK-u je da istraži ako ima nekih nepravilnosti – kratko je poručila Frčo. (žb, stm)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!