Stop dodatnim troškovima gradnje – predizborni trik ili prosvjetljenje Upravnog vijeća

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Do daljnjega križevački Radnik morat će se snaći u postojećem okviru ugovorenih plaćanja jer je novi, deveti aneks temeljnom ugovoru skinut s dnevnog reda Upravnog vijeća bolnice. Dakle, ukupan iznos radova nakon osam korekcija iznosi 220.809.546,78 kuna u što nije uračunat PDV. Tome dakle moramo dodati 55,2 milijuna PDV-a, ali i dosadašnje „aneksno“ povećanje cijene gradnje od 3,6 milijuna kuna. Nemala svota s kojom se Radnik mora zadovoljiti dok se opet nešto ne promijeni.

Kako je došlo do promjene plana i uobičajene prakse da se dodacima na postojeći ugovor dodaju nove „neophodne“ stavke kojih su se izvođači radova i naručitelji dosjetili tek na gradilištu? Očito nije bilo dovoljno da se gradnja koju je projektant procijenio na 165 milijuna ugovori za 107 milijuna kuna višu cijenu, nego neprekidno fali još para.

Nećemo si umisliti da su investitori i izvođači postali oprezniji s trošenjem nakon objava na našem portalu i reakcija javnosti ili pak preplašeni kaznenom prijavom zbog čega bi se mogao ispitivati svaki zarez, svaka potrošena lipa, ali odustajanje od novog aneksa svakako je dokaz da se ponašanje odgovornih za gradnju mijenja.

Na posljednjoj prezentaciji ispunjenih obećanja župan Damir Bajs obećao je da će zgrada bolnice biti dovršena u roku pa tek onda kreću „slatke brige“ s opremom. Zanimljivo je da je iz službenih materijala nestala neprekidno komunicirana cifra od 272 milijuna kuna, vjerojatno jer su i u županiji postali svjesni da se trošak približio, ako ne i prebacio 300 milijuna.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!