U središtu grada osvanulo platno s nadnevkom iz ’41.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na zgradi u središtu grada jutros su nepoznate osobe izvjesile platno na kojem je ispisan nadnevak: 08.04.1941.

Što je bila namjera ovakvog čina, zna samo onaj tko ga je izveo. Ono što povijest zna o bjelovarskom 8.4.1941. jest da se tog dana dogodila pobuna 108. pukovnije koja je otkazala poslušnost beogradskoj vladi i proglasila Samostalnu Nezavisnu Državu Hrvatsku. Vodili su je članovi Hrvatske seljačke zaštite.

Povijesni izvori govore da je „u Bjelovaru s balkona Gradskog poglavarstva (danas zgrada Gradskog muzeja) gradonačelnik Julije Makanec proglasio je u 18 sati, 8. travnja 1941. ‘uskrsnuće Nezavisne Države Hrvatske’, što su okupljeni burno pozdravili“.

Pobunjenici nisu poslušali Vlatka Mačeka koji im je naredio da se vrate na položaje već su započeli pregovore s Nijemcima o mirnoj predaji grada i postrojbi. Dio srbijanskih vojnika nije se želio predati pa je tih dana u Bjelovaru poginulo čak 27 osoba, među kojima i žene i djeca.

O spornom platnu u središtu grada obavještena je policija koja je obavila očevid, a sa zgrade su ga skinuli gradski komunalni redari.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!