Za manjince sve po starom, neki gradonačelnici u idućem mandatu će ‘solirati’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na svibanjskim lokalnim izborima ćemo birati manje političara. Nije se smanjio broj županija, gradova i općina, ali su izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj  samoupravi odrezale velik broj zamjenika načelnika, gradonačelnika i župana. Po novim pravilima sva mjesta s manje od deset tisuća stanovnika više nemaju pravo na zamjenika što znači da će u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji knjiga na jedno rukovodeće slovo, ono načelničko pasti u svim općinama. Pravo na zamjenika više nema niti Grubišno Polje, a usamljeni jahač bez prava na zamjenika će ostati i gradonačelnik Čazme. Aktualni čelni čovjek grada koji ide po još jedan mandat Dinko Pirak u tome ne vidi nikakav problem.

-Te neke protokolarne uloge u kojima je zamjenik bio korišten će odrađivati predsjednik Vijeća ili netko od vijećnika, tako da to nama stvarno neće biti problem, a i uštedjet će se nešto – kaže Pirak koji se gubitkom zamjenice ne zamara.

Na nepostojanju zamjenika gradonačelnika ili u Pirakovom trenutnom slučaju zamjenice koja ima samo protokolarnu funkciju Čazma će kroz četiri godine uštedjeti oko 168 tisuća kuna jer je mjesečna naknada 3.500 tisuće.

Tko će na kulturna događanja?

Garešnica se s pravom na zamjenika “provukla” kroz iglene uši jer je minimalni broj stanovnika nekog grada za zamjeničku funkciju deset tisuća, a Garešnica prema posljednjem popisu stanovništva ima 10.472 stanovnika te će sljedeće četiri godine imati dogradonačelnika, ali jednog, a ne kao do sada dva. Na jednog zamjenika će se morati naviknuti i bjelovarski gradonačelnik što sadašnja dogradonačelnica Valna Bastijančić Erjavec ne smatra sretnim rješenjem i upozorava da će, ako pročelnici ne dobiju veće ovlasti, nešto sigurno “štekati” i poslovi se neće moći odvijati ovom brzinom kao što se sada odvijaju.

-Bit će teško posjećivati sva kulturna događanja kojih će biti jer će i korona prestati i društveni život će se vratiti u grad, a ja sam kao zamjenica za društvene djelatnosti doista bila na velikom broju kulturnih događanja, ali i na raznim skupštinama. Među ljudima treba biti, s njima treba razgovarati, nije dovoljno s njima komunicirati samo preko društvenih mreža – ističe Bastijančić Erjavec i dodaje kako njen posao obuhvaća i vođenje Stožera civilne zaštite, brojne sastanke, te kako će sve to s čovjekom manje u gradskoj upravi biti teže.

Osvoji li aktualni gradonačelnik Dario Hrebak još jedan mandat, zamjenik će mu prema najavama biti Igor Brajdić, čime Valna Bastijančić Erjavec postaje tehnološki višak. To ju, priznaje, ne raduje, ali takvu odluku razumije dok sama kreće u izbornu bitku za zamjenicu župana i stoji tik uz Ivana Beljana. Iako političku karijeru planira nastaviti, zakonom koji reže broj dužnosnika nije zadovoljna jer smatra da je donesen brzopleto.

-Kada se donosio, Zakon nije dovoljno dobro prostudiran. Što je s općinama i gradovima koji nemaju pravo na zamjenika? Što ako se gradonačelnik ili načelnik razbole, tko će ih mijenjati – pita Bastijančić Erjavec.

Zakon je, međutim, i tu mogućnost predvidio. U slučaju da načelnik ili gradonačelnik  iz nekog razloga duže vrijeme ne mogu obnašati dužnost, a nisu prekinuli mandat mijenjat će ih privremeni zamjenik kojeg iz redova predstavnika nacionalnih manjina ili predstavničkog tijela treba imenovati upravo gradonačelnik odnosno načelnik. U takvom se položaju ne bi trebao naći Daruvar kojem ostaje jedan od dva zamjenika gradonačelnika. Međutim, u praksi to za Daruvar neće ništa promijeniti jer i sada funkcioniraju tako nakon što je Marcel Medak napustio dogradonačelničku dužnost, pa su dužnosti podijelili gradonačelnik i njegova zamjenica.

Nekome kultura, nekome cijevi

-Kulturu,  umjetnost i sport pokrivam ja i tu smo se nekako dobro podijelili. Gradonačelnik je rekao – meni pusti cijevi, a evo tebi umjetnost i jedan drugome se ne uplićemo u posao i jako dobro funkcioniramo – opisuje funkcioniranje daruvarske gradske uprave dogradonačelnica Vanda Cegledi.

Posao će se na manje osoba poslije izbora dijeliti i u županiji koja ima pravo na jednog, a ne dva redovna zamjenika. Sadašnji dožupan Neven Alić međutim to hoće li on još jednom biti uz bok Damiru Bajsu i kako će se osjećati ako izbor padne na neko drugo ime, a ne na njega, još ne otkriva.

-O tome uopće nismo razgovarali – tek kratko kaže Alić.

Treba spomenuti i da prava nacionalnih manjina na zastupljenost izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi nisu dirana, a to koliko će tko i hoće li uopće imati redovnog zamjenika je definirano popisom stanovništva iz 2011. Bit će svakako zanimljivo vidjeti koliko bi se stanje promijenilo da je ovogodišnji popis odrađen prije svibanjskih izbora. No, za to da znamo koliko u kojoj općini, gradu, županiji sada ima ljudi, morat ćemo pričekati jesen.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!