Damir Bajs promovira Daruvar kao novo središte Bjelovarsko-bilogorske županije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

“Osjećam se kao Daruvarčanin, moja obitelj je iz Daruvara, a jedan dio života sam živio u Daruvaru. Ono što je problem Daruvara, a to je činjenica da Daruvar je bio uvijek regionalno središte ovog dijela Hrvatske, ne samo županije nego i okolnih županija i mislim da je vrijeme da se napravi iskorak…”

Poruka je ovo župana Damira Bajsa izrečena u subotu u Daruvaru, a koja je izazvala iznenađenje i zbunjenost. Većina prisutnih protumačila ju je kao stav, ali i svojevrsnu najavu Damira Bajsa da Daruvar treba promovirati kao novo središte Bjelovarsko – bilogorske županije.

Čuvši ju, najprije smo mislili da je to samo nespretno izrečena poruka na predstavljanju Tanje Herceg, kandidatkinje stranke Damir Bajs Nezavisna lista. za gradonačelnicu Daruvara. Dodvoravajući se biračima kandidati u  predizborno vrijeme nerijetko u svojim obraćanjima izgube kompas i prijeđu granice. Međutim, kada je ista poruka ponovljena i u službenom press materijalu odaslanom iz Bajsove stranke, shvatili smo da to nije nikakav lapsus, nego, prije bi se reklo, svjesno izrečena programska odrednica, koja otvara brojna pitanja.

S obzirom da županija ne može imati dva središta, jedno od pitanje je što će biti s Bjelovarom, ukoliko Bajs osvoji još jedan mandat u kom namjerava promovirati Daruvar kao novo središte Bjelovarsko – bilogorske županije.

Vjerojatno se ova radikalna politička ideja dopala Daruvarčanima, ali što o njoj misle i kako će na nju reagirati Bjelovarčani, njihov gradonačelnik Dario Hrebak, vodeće stranke u Gradskom vijeću Bjelovara…., ali i svi drugi stanovnici Bjelovarsko – bilogorske županije?

S druge strane postavit će se i pitanje povijesne utemeljenosti Bajsove tvrdnje: “Daruvar je bio uvijek regionalno središte ovog dijela Hrvatske, ne samo županije nego i okolnih županija.”

Njome će se možda idućih dana baviti i povjesničari, ali ono što je sigurno, ideja da Daruvar postane novo središte Bjelovarsko – bilogorske županije uistinu je originalna. Takvo što u 30-godišnjoj povijesti lokalnih izbora u Hrvatskoj nikada nitko nije iznio i nema dvojbe da će ona u kampanju unijeti novu živost i dodatno je razbuktati.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!