Obijesni vandali i prije su ostavljali glupe i skupe potpise na bjelovarskim znamenitostima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na zgradi u središtu grada prošlog četvrtka osvanuo je natpis s nadnevkom 8. travnja 1941. Policija nesvakidašnji slučaj istražuje i upitno je hoće li naći osobe koje stoje iza njega i čiji motiv za postavljanje „ukrasa“ na gradu nije poznat. Kao što smo ranije napisali, uz taj datum iz bjelovarske prošlosti veže se pobuna 108. pukovnije koja je otkazala poslušnost beogradskoj vladi i proglasila Samostalnu Nezavisnu Državu Hrvatsku. Pobunu su vodili članovi Hrvatske seljačke zaštite.

Dobra stvar vezana uz nedavni incident je to što prilikom postavljanja natpisa nije nastala nikakva materijalna šteta jer je spomenuti datum ispisan na platnu koje je izvješeno na zgradu. No nažalost, Bjelovar pamti i vandalizme čija sanacija je građane itekako koštala.

Jedan od poznatijih vandalskih pohoda na zgrade u samom središtu dogodio se 2017. godine kada je obijesna skupina maloljetnika sprejevima i natpisima uglavnom navijačke „tematike“ nagrdila više zgrada u staroj gradskoj jezgri, od kojih je možda najgore prošlo Veleučilište. Policija je odmah provela istragu i otkrila maloljetne počinitelje koji ipak nisu ispaštali osobno za svoj grijeh.

-Nakon što je policija otkrila tko stoji iza toga čina, na Veleučilište su došli roditelji i ispričali te platili i troškove bojanja fasade koji smo imali kako bismo prekrili natpis – ispričala nam je dekanica bjelovarskog Veleučilišta Zrinka Puharić.

Te sreće nije bio bjelovarski paroh Nemanja Obradović iz pravoslavne crkve Svete Trojice koja se svako malo nađe na meti vandala. Prije nekoliko godina na tom su objektu, koji je inače zaštićeni spomenik kulture, preko noći osvanuli ustaški simboli ispisani sprejem.

FOTO: bjelovar.live

-Nije nas direktno to ništa koštalo jer je tvrtka koja je popravljala fasadu odnosno prekrivala taj znak preuzela na sebe troškove. Ali, problem je bio u tome što je sprej bio tamne boje pa se fasada nije mogla u potpunosti popraviti, taj dio na koji se naknadno nanosila boja svjetliji je od ostatka fasade – priča nam paroh Obradović, dodajući kako je ovih dana na crkvi ponovno osvanuo prostački natpis. Ovoga puta nije čak ni zvao policiju jer, kaže, nema smisla.

Da vandalima ništa nije sveto, potvrđuje i nedavno slučaj s bjelovarskog spomen-područja Barutana gdje su nepoznati počinitelji oštetili tenk koji je ondje postavljen kao izložbeni eksponat. Razbili su mu svjetla, periskope i druge dijelove, a nastala šteta procijenjena je na 20 tisuća kuna. Počnitelji ni u ovom slučaju nisu privedeni licu pravde.

-Kamere ih jesu snimile, ali ne u trenutku počinjenja djela. Od policije smo dobili informaciju da je bilo obavještajnih ispitivanja, ali na tome je ostalo. Srećom, iz Ministarstva obrane su nam poslali zamjenske dijelove za tenk tako da nismo sami platili štetu – kaže Marin Sabolović iz Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije, koje je zaslužno za postavljanje tenka na Barutanu.

U više navrata bojama je nagrđivan i kip „Poziv na ustanak“ na Boriku, koji je izradio jedan od najpoznatijih hrvatskih kipara, Vojin Bakić. Isto tako, nepoznati počinitelji razbijali su po gradu razne spomen ploče, poput one Gustavu Perl-Bendi i braći Bakić, a netaknut nije mogao ostati ni spomenik palim hrvatskim braniteljima u središnjem gradskom parku s kojeg je svojedobno otkinut križ.

Kakav bi se motiv mogao skrivati iza takvih suludih pothvata, normalan čovjek teško može shvatiti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!