Prof. Vladimir Ivić: Daruvar od rimskog doba nije bio važno regionalno središte!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Na predstavljanju kandidatkinje Tanje Herceg za gradonačelnicu Daruvara, župan Damir Bajs neki dan je izjavio da je taj grad uvijek bio regionalno središte ovog dijela Hrvatske, ne samo Bjelovarsko-bilogorske, nego i okolnih županija i time iznenadio javnost. Profesor povijesti i geografije Vladimir Ivić iz daruvarske Gimnazije slaže se s time da je Daruvar u davnoj prošlosti bio regionalno središte prostora današnje Bjelovarsko-bilogorske županije, a u kontekst drugih županija ulazi samo time što zajedno s gradom Pakracem čini svojevrsnu regionalnu cjelinu.

– Daruvar je bio regionalni centar u prošlosti, on ima dužu tradiciju kao naselje, odnosno duži kontinuitet naseljenosti jer je postojao mnogo prije Bjelovara. Premda je moderni Daruvar osnovan nekoliko godina nakon Bjelovara, u doba Rimljana on je već imao svoju urbanu jezgru s toplicama, vojnim i institucionalnim zgradama. Ako gledamo toliko daleku prošlost, onda Daruvar jest bio puno važnije regionalno središte – objasnio je profesor. Ipak, smatra da nikad nije imao veći politički značaj, nego samo gospodarski.

FOTO: daruvarski-portfolio.net

– Tijekom prošlosti, osim Bjelovara i Daruvara, regionalnim centrima se moglo nazvati i Garešnicu u kraćim vremenskim odsjecima, dok je Čazma takav položaj imala u dijelu srednjeg vijeka – navodi profesor Ivić te dodaje da je Bjelovar preuzeo središnju ulogu jer je bliže Zagrebu i glavnim prometnim pravcima.

Inače, kako je prof. Ivić i spomenuo, za Daruvar se zna od rimskog doba, kada je bio poznat kao naselje Aquae Balissae. Ono je bilo sjedište plemena Jasa. Pod današnjim imenom Daruvar, što znači „Ždralov grad“, naselje se u povijesnim dokumentima prvi put spominje 1765. godine, kao dio posjeda grofa Antuna Jankovića, čiji velebni dvorac je i danas jedan od prepoznatljivijih simbola gradića koji je u nekoliko navrata proglašavan najljepšim malim gradom u kontinentalnoj Hrvatskoj. K tome, grof Janković je odlučio iskoristiti toplu i ljekovitu vodu daruvarskog kraja te je svojedobno u Daruvaru gradio kupelji, na čijim naseljima su nastale današnje Daruvarske toplice. Kad se govori o Daruvaru, nemoguće je ne spomenuti tamošnju Pivovaru, najstariju u Hrvatskoj, koja je osnovana prije 180 godina. Osim po pivu, Daruvar je poznat i po vrhunskim vinima i brojnim gastronomskim delicijama, a Daruvarčani su posebno ponosni na svoje bogatstvo nacionalnih manjina.

FOTO: daruvarski-portfolio.net

PODIJELI S PRIJATELJIMA!