Pacijenti tvrde da im se liječnici ne javljaju na telefon, u ustanovama kažu – to nije istina!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Telefoni u liječničkim ordinacijama zvone, a nitko ne diže slušalicu. Problem je to s kojim se bjelovarski pacijenti susreću od početka pandemije. Vrata većine ordinacija za njih su zatvorena pa je kontakt telefonom za mnoge jedini način da dođu do svojih liječnika. Ne čudi stoga što su frustrirani kad ne mogu doći do njih. Potvrđuje to i slučaj Bjelovarčanke Nikoline koja je jučer, kaže, cijeli dan uzaludno pokušavala doći do liječnika opće medicine i dežurnog epidemiologa.

-Moja je majka testirana na koronavirus u subotu. Na testiranju su joj rekli da se, ako je do ponedjeljka ne kontaktira nitko od epidemiologa, javi svojoj liječnici. Zvali smo njezinu ordinaciju čitav dan, no nitko se nije javljao. Nakon toga smo pokušali doći do epidemiologa, no ni tamo nitko nije dizao slušalicu. Na kraju sam ja otišla osobno do njezine liječnice, da bih ondje u čekaonici zatekla desetak ljudi, frustriranih jednako kao i ja, koji su došli jer im se nitko nije javljao na telefon – priča nam Bjelovarčanka, dodajući kako je njezinoj majci bilo važno da sazna je li pozitivna ili ne zbog poslovnih obveza. Sve dok nije znala rezultat, nije željela izlaziti kako ne bi zarazila druge. Njezin partner, pak, koji je nedavno cijepljen, razvio je određene nuspojave na cjepivo.

-Naravno, želio je to prijaviti svojoj liječnici te se konzultirati oko daljnjih postupanja. No, ni u njezinoj ordinaciji se nitko nije javljao cijeli dan! – kaže naša sugovornica.

Jedna druga Bjelovarčanka nam priča kako je prošli tjedan uzaludno pokušavala doći do nekoga u županijskom Zavodu ja javno zdravstvo kako bi dogovorila cijepljenje nepokretnih djeda i bake.

-Kod njihovog obiteljskog liječnika su mu rekli da za pacijente koji nisu u stanju sami doći kod liječnika na cijepljenje postupak organizira Zavod. Ni sama ne znam koliko sam puta zvala, nitko se nije javljao. Baka i djed su na listi, stvarno ne znam što će biti kad ih pozovu, a oni ne mogu napustiti stan – priča nam Bjelovarčanka.

Zbog čega se nitko ne javlja na telefone u dvije spomenute zdravstvene ustanove, provjerili smo kod njihovih ravnateljica.

Nina Renić, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo, demantira nezadovoljne građane i tvrdi kako zainteresirani sve potrebne informacije mogu dobiti na broj telefona 043 247 201. K tome, pacijentici koja je zvala zbog naručivanja nepokretnih bake i djeda za cijepljenje poručila je da je to obveza liječnika obiteljske medicine.

-Zavodi za javno zdravstvo mogu pomoći kao mobilni timovi, ali samo kao ispomoć liječnicima obiteljske medicine – kratko je poručila.

Zašto se pak ne telefone ne javljaju liječnici opće medicine u sklopu Doma zdravlja, pokušalo smo doznati od ravnateljice te županijske ustanove Ljubice Čaić, ali – nije nam se javljala na telefon! Do zaključenja ovoga priloga nije ni odgovorila na upit koji smo joj poslali mailom.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!