POČELA ISTRAGA: DORH naložio policiji provođenje izvida

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pitanje je li bilo nezakonitih radnji i elemenata kaznenog djela u „milenijskom projektu bjelovarskog zdravstva“ sada je u rukama policije. Naime, stigao nam je odgovor iz Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru u kojem kažu kako su naložili policiji provođenje izvida.

„Poštovani, vezano za Vaš e mail od 07. travnja 2021. mogu potvrditi da je Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru 08. ožujka 2021. zaprimilo anonimnu kaznenu prijavu protiv ravnatelja Opće bolnice Bjelovar te je 09. ožujka 2021. ovo državno odvjetništvo naložilo provođenje izvida nadležnoj policijskoj upravi“, odgovor je Larise Kerekeš, glasnogovornice Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru na naš upit o tijeku istrage glede kaznene prijave zbog zloporabe položaja i ovlasti te trgovanja utjecajem u „slučaju bolnica“.

Policija će proučiti dokaznu dokumentaciju iz kaznene prijave i ispitati sve protagoniste slučaja. Prvi na popisu svakako je dr. Ali Allouch, ravnatelj OB Bjelovar koji je potpisnik svih spornih ugovora. Tu je zacijelo i župan Damir Bajs koji je politički pokrovitelj projekta, a sigurno će imati što pitati i direktora križevačkog Radnika koji izvodi radove. Vjerojatno će među ispitanima biti i članovi tijela u Županiji i bolnici koji su donosili sporne odluke.

S obzirom na tajnost izvida, iz policije neće biti priopćenja do okončanja postupka, a kad se sve vrati u Državno odvjetništvo, procjenjivat će se postoje li dokazi za osnovanost sumnje u počinjenje kaznenih djela.

Treba imati na umu i približavanje lokalnih izbora, a nepisana pravila DORH-a do sada su bila takva da se ni u kojem slučaju ne miješa u izborni proces pa će političke konotacije slučaja pričekati kraj svibnja.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li policiju zanimati i dodatni troškovi gradnje koje smo otkrili i o čemu smo u nekoliko navrata pisali na portalu Klikni.hr i koji su već sada poskupjeli projekt gradnje zgrade s ugovorenih 272 milijuna kuna na gotovo 300 milijuna.

Podsjetimo, podnositelj kaznene prijave smatra da je ravnatelj bolnice podizanjem dva kredita ukupne vrijednosti gotovo 200 milijuna kuna ugrozio cjelokupni zdravstveni sustav županije jer kredit namjerava vraćati sljedećih 15 godina na teret decentraliziranih sredstava koje država uplaćuje županiji i koja trebaju omogućiti normalan rad cjelokupnog zdravstvenog sustava, a ne biti utrošena samo za vraćanje kredita za bolničku zgradu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!