Zbogom voću, medu, vinu?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KAPELA/ČAZMA/ROVIŠĆE/ DARUVAR – Iz zla u gore. Najbolji je to opis stanja u voćnjaku u kojem su ono što nisu odnijeli prošlotjedni minusi i mraz, dokrajčili oni jučerašnji i današnji. Obrali su oni i 97 posto uroda marelica Željka Krvara iz Kapele, a nije da se nije trudio spasiti ih. U voćnjaku je, kaže, proveo nekoliko besanih noći.

Željko Krvar

-Ložio sam, čak sam i napravio nešto priručno za dimljenje da se može voziti i dimiti, grijati i sve je bilo dobro do tog zadnjeg kada je ujutro temperatura bila čak minus 7,7 i onda sam vidio da je to nemoguće spasiti – opisuje svoje napore Krvar.

Marelicama koje su rano procvale pomoći nije bilo. Za razliku od Krvara, Čazmanac Ivica Brnjanec je nakon kontrole u vinogradu mogao odahnuti. Njegovo je brdo ovog puta pošteđeno.

-Loza još nije uopće potjerala u onu fazu da bi joj mraz mogao štetiti – kaže Brnjanec kojem je laknulo što ga je mraz zaobišao jer mu je lani odnio 90 posto uroda.

No, već prema zagrebačkom području su kod ranih sorti poput škrleta štete gotovo stopostotne. Gubitke zbrajaju i uzgajivači povrća među kojima i Stipan Džolan iz Rovišća. Kupusnjačama u vanjskoj proizvodnji minusi ne smetaju, ali su nastradale rajčice pod plastenicima.

-Imam četiri tisuće sadnica, a jedno 20 posto je mraz sigurno odnio. Bilo je pokriveno s agril folijama, ali su presadnice svejedno nastradale – kaže Džolan.

Pomoći nije bilo. Pomoći si ne mogu niti pčelari. Od proljetne paše su se već oprostili, a kako sada stvari stoje, treću godinu zaredom će ostati i bez one bagremove čega se najviše pribojavaju.

-Bojimo se da je ovaj nizinski bagrem propao, da se smrzao. Mraz nam je obrao med – upozorava daruvarski pčelar Dalibor Jareš.

Ono čemu se svi nadaju je da su proljetni mrazevi i minusi za ovu godinu odradili svoje, uzeli što su htjeli i da će ih ostaviti na miru.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!