Garešnica i Lipik među gradovima s najvećim rastom proračunskih prihoda

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA/LIPIK – Među gradovima s najvećim rastom proračunskih prihoda u razdoblju od 2017. do 2019. godine, odnosno u top 10 u Hrvatskoj, su i dva grada iz središnje Hrvatske. Garešnica, koja bilježi rast od 129,94 posto te Lipik s rastom od 138,13 posto. Pokazala je to analiza koju je napravio portal gradonacelnik.hr, na temelju podataka Ministarstva financija.

Za Garešnicu je ovo već treće svojevrsno priznanje uspješnog poslovanja u kratkom vremenu, zadovoljno ističe tamošnji gradonačelnik Josip Bilandžija.

-Garešnica je među gradovima koji povlače najviše sredstava iz EU fondova, a nedavno smo dobili i međunarodno priznanje Globallocal za kreiranje povoljnog poslovnog i poduzetničkog okruženja. Iza nas jedan vrlo uspješan mandat u kojem je odrađeno puno projekata koji su jako bitni za razvoj Garešnice, od novog vrtića, preko poduzetničke zone i Tehno parka, do recikažnog dvorišta, nove LED rasvjete i drugih – navodi Bilandžija.

Dodaje kako je sve to rezultat odlične suradnje i sinergije Grada, Poduzetničkog centra, lokalnih institucija, ali i privrednika.

-U svemu tome nam je važan partner bila i hrvatska Vlada kojoj smo zahvalni jer nam je omogućila da kao grad sudjelujemo u raznim projektima i tako razvijamo područje grada Garešnice – ističe Bilandžija, dodajući kako je pred njim i njegovim sugrađanima još čitav niz projekata koji tek trebaju biti ostvareni.

Baš kao i Garešnica, i u Lipiku jedan od glavnih razloga za veliki rast proračunskih prihoda su brojni europski projekti, a taj ej Slavonski raditć također ranijih godina bio pri samim vrhu popisa gradova s najbolji EU učinkom. K tome, najnovija analiza portala gradonacelnik.hr pokazuje kako je Lipik pri samom vrhu kada je riječ o rastu prihoda per capita te ono iznosi oko 4200 kuna po stanovniku.

I Lipik se našao prvi vrhu nacionalne ljestvice

-Kao i svaki grad, i Lipik je osjetio posljedice korone. Zbog smanjenja prihoda imali smo rebalans proračuna u kojem smo određene troškove umanjili. Prilikom sastavljanja proračuna za 2021. godinu Grad Lipik se trudio da proračun bude uravnotežen, odnosno da bude usmjeren u razvoja, ali i da bude socijalan. Nastavili smo sa subvencijama koje smo do sada davali. Pomažemo osobama u teškom materijalnom položaju, pomažemo mladim obiteljima, roditeljima novorođenčadi, poduzetnicima kao i drugima koji je potrebna pomoć – istaknuo je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, dodajući kako je i u proračunu za ovu godinu naglasak na razvoju zbog velikoga broja projekata koje Grad provodi.

-Ove godine završena je energetska obnova društvenih domova, njih pet, provodi se velik dio aktivnosti projekata prekogranične suradnje Development through DIHS, završena je Izgradnja poduzetničke infrastrukture u poduzetničkoj zoni Lipik II te su započeli infrastrukturni radovi kroz projekt Terme Lipik, naš najveći projekt. Trudili smo se pri sastavljanju proračuna, s obzirom na neizvjesnost koju nam nose nove porezne reforme, voditi računa o svakoj stavci i ne stopirati razvoj te se nadamo da će trenutna kriza uskoro završiti kako bi se sve vratilo u normalu – zaključio je Kasana.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!