Sjećate li se kandidata za gradonačelnika Bjelovara 2017.?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Četvero kandidata do sada je najavilo pokušaj skidanja Darija Hrebaka s vlasti u Bjelovaru na nadolazećim izborima – Zoran Bišćan (HDZ), Dražen Medved (DP), Danijela Hajdinjak-Prihić (Centar) i Antoneta Đokić (SDP). Svima je zajedničko to što u izbornu utrku kreću prvi put. I dok se ovih dana u medijima sve vrti oko njih, malo tko se sjeća Hrebakovih protukandidata na prošlim izborima. Provjerili smo gdje su sada i što rade.

Sudeći po činjenici da je s njim ušao u drugi izborni krug, najozbiljniji protukandidat na prošlim izborima Hrebaku bio je direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac koji je na izbore krenuo uz potporu „vlakić koalicije“ SDP-HNS-HSU-ORaH-HSS BR-HDSS-DB NL. U drugom krugu Hrebak je pobijedio sa 64,25 posto osvojenih glasova, a Posavac je dobio 34,52 posto. Rivalstvo s izbora između njih dvojice nastavljeno je i nakon zatvaranja birališta, i to zbog poslovanja Bjelovarskog sajma, kojem je Posavac i dalje na čelu. Hrebakove optužbe za navodne malverzacije u tvrtci čiji suvlasnici su Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija te Posavčevo branjenje od istih nedavno su dobile i sudski epilog. Naime, Posavac je bivšeg izbornog protukandidata tužio zbog klevete, no u međuvremenu je postupak obustavljen zbog Hrebakovog saborskog imuniteta.

Rivalstvo između Hrebaka i HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Ante Topalovića nakon izbora se pretvorilo u suradnju. HSLS i HDZ su postali koalicijski partneri, a Topalović je političku karijeru nastavio graditi kao predsjednik Gradskog vijeća. Spomenimo kako za predsjednika gradskog HDZ-a na prošlim izborima glasovalo 24, 16 posto birača.

U drugi krug nije uspjela ući ni ABB-ova Lidija Novosel, koja je mandat prije toga obnašala dužnost zamjenice bjelovarskog gradonačelnika Antuna Korušeca. Kao kandidatkinju za gradonačelnicu podržalo ju je 13,21 posto birača. I nakon izbora Novosel je bila pod povećalom medija, prvo nakon što je protivno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa postala članicom Nadzornog odbora bjelovarskog Komunalca, a potom i zbog optužbi oporbe da joj se namješta natječaj za mjesto pročelnice u Gradskoj upravi. Novosel se na kraju vratila u školstvo, prvo u Tehničku školu, da bi se potom zaposlila kao savjetnica u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Na izborima prije četiri godine kao kandidat za gradonačelnika pojavio i Stipe Šola, predsjednik županijske Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata i poduzetnik. Šola se nakon izbora vratio svojim uobičajenim aktivnostima, a osim što je nastavio voditi Centar za mirenje, počeo se baviti i turizmom. Inače, na izborima je, kao kandidat grupe birača, osvojio 5,55 posto glasova.

Kandidat s najslabijim rezultatom na prošlim izborima bio je pak Marijan Žiher iz stranke Blok umirovljenici zajedno. Za njega je glasovao svega 181 Bjelovarčanin, odnosno 1,43 posto. No, Žihera to nije previše rastužilo te se vratio uživanju u mirovini, a kao strastveni glazbenik, svoje prijatelje i sljedbenike na društvenim mrežama redovito razveseljava veselim iz svoje garaže.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!