Djecu s područja BBŽ upućuju na psihologe u KKŽ, a tamošnji mališani dolaze na pregled u Bjelovar!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kod bjelovarskih dječjih psihologa ovih se dana traži termin više. Što zbog posljedica pandemije, što zbog pregleda za upis u prvi razred osnovne škole, odnosno moguće odgode upisa u prvi razred. Majka jednog predškolca ovih nam je dana ispričala kako je, nakon što je dobila uputnicu od svoje pedijatrice, upravo zbog pregleda za odgodu zatražila termin kod psihologa u bjelovarskoj Općoj bolnici. No, naišla je na problem.

-U bolnici su mi rekli da nemaju slobodnih termina sve do srpnja. To je za mene, odnosno moje dijete, problem, s obzirom da bismo pregled, kako bismo odgodili upis, trebali obaviti do lipnja. U bolnici su mi rekli da pokušam dogovoriti termin u koprivničkoj ili virovitičkoj bolnici, s obzirom da ondje navodno nema lista čekanja – kazala nam je Bjelovarčanka (podaci poznati redakciji).

Na naš upit koliko dugo se čeka na termine za pregled kod psihologa za najmlađe iz bjelovarske Opće bolnice nisu konkretno odgovorili, no na listi čekanja koja je objavljena na web stranici bolnice slobodnih termina nema do početka srpnja, kako je i istaknula naša sugovornica. U bolnici su nam potvrdili da se povećao broj upita i narudžbi za preglede, i to najviše zbog spomenutih upisa u školu, no ne navode koliko dugo se čeka na pregled. U svom odgovoru potvrdili su nam i svojevrsni apsurd – u posljednje vrijeme bilježe veći broj narudžbi za preglede djece iz Koprivničko-križevačke županije. Dakle, iste one u koju, uz Virovitičko-podravsku, upućuju djecu iz naše županije.

-Prilikom naručivanja na preglede, dijagnostičke postupke etc. teritorijalna pripadnost pacijenta/osigurane osobe nije kriterij za stjecanje prednosti na listi čekanja. U suprotnom bi se radilo o diskriminacijskim elementima, što je nedopustivo. Kada pacijent/osigurana osoba dobije termin za pregled, njegovo je pravo i mogućnost vidjeti liste čekanja u drugim ustanovama koje pružaju predmetnu uslugu te ako procijeni da će isto ranije obaviti u nekoj drugoj ustanovi, a ne onoj koja mu je najbliža, može se naručiti u tu ustanovu – odgovorili su nam iz Opće bolnice Bjelovar, dodajući kako problem najčešće nastaje kad pacijenti obave pregled drugdje, a ne otkažu ranije dogovoreni termin u drugoj ustanovi. U bolnici kažu kako tek nekolicina pacijenata otkazuje termine i tada se na njihovo mjesto pomiču ostali pacijenti s liste čekaju, a u protivnom termini ostaju neiskorišteni.

Inače, u Općoj bolnici Bjelovar zaposlen je samo jedan dječji psiholog, a zbog spomenutih lista čekanja roditelji sve češće, kad nije riječ o odgodi upisa u prvi razred, traže pomoć psihologa koji rade u školama. Potvrdila je to nedavno za naš portal i psihologinja u bjelovarskoj II. osnovnoj škole Ivana Mihotić.

-Osjeti se iscrpljenost sustava na svim razinama jer djeca sve češće traže pomoć, i to za ozbiljnije teškoće. Puno više nam se za pomoć obraćaju i roditelji – kazala je Mihotić., dodajući kako nastoje svima biti na raspolaganju.

Srećom, o sve prisutnijim problemima među djecom, do kojih je dovela pandemija, ali i potresi, sve se više govori javno, putem sredstava informiranja pa roditelji i djeca i na taj način mogu doći do korisnih savjeta stručnjaka. Za neke je to, očito, barem na određeno vrijeme, jedini oblik pomoći.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!