Roditelji 1200 mališana ogorčeni, pokrenuli peticiju za zapošljavanje liječnika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – Oko 1200 malih pacijenata s područja Čazme, ali i okolnih općina je ovog mjeseca ostalo bez stalnog liječnika u punom radnom vremenu, nakon što je pedijatrica Vesna Bacalja otišla u mirovinu. Iz županijskog Doma zdravlja navode da su za čazmansku pedijatriju našli privremeno rješenje.

-Dom zdravlja BBŽ je osigurao zamjenu na način da u pedijatrijskoj ordinaciji u Čazmi tri dana u tjednu dolaze liječnici specijalisti pedijatri iz Bjelovara, jedan dan u tjednu u pedijatrijskoj ordinaciji radi liječnik specijalist iz Čazme, a jedan dan liječnik Opće/obiteljske medicine tako da su pokriveni svi dani u tjednu, a pedijatar radi i u popodnevnoj  smjeni – navodi ravnateljica Doma zdravlja Ljubica Čaić.

Dom zdravlja Čazma

U praksi to znači da je u ordinaciji svakog dana neki drugi liječnik. Dva dana tjedno rade poslijepodne, a ovisno o rasporedu, pacijentima su na raspolaganju od četiri do sedam i pol sati na dan. Posljednjeg travanjskog tjedna je radno vrijeme u ponedjeljak i utorak bilo od 7 do 12 sati, u srijedu od 13:30 do 17:30, četvrtak od 13:30 do 20:30, a u petak od 7 do 14:30. Svaki dan, dakle, pokriva drugi liječnik. Iako nisu ostavljeni bez pedijatra, sadašnje rješenje nikako nije zadovoljavajuće, ljute se čazmanski roditelji.

-Vi ne znate na koga ćete naletjeti. Taj doktor ne poznaje vaše dijete, a što je još važnije, dijete ne poznaje doktora. Zna se da dijete voli rutinu i da dok se upozna s jednim liječnikom – to je to. Mislim da nije nikako u redu ovo što su oni sada napravili – objašnjava nezadovoljstvo roditelja Matea Prekrat.

Dodatan se problem, pojašnjava Prekrat, pojavljuje kada se s djetetom dođe kod liječnika opće medicine. Roditelji s djetetom često budu samo preusmjereni na drugu adresu.

Matea Prekrat

-Jedna mama mi se požalila da je dijete bilo bolesno, došla je doktoru u Čazmu gdje je bio liječnik obiteljske medicine koji ih je odmah slao za Bjelovar. Iskreno, ja molim Boga samo da mi djeca budu zdrava i da s njima ne moram nikuda ići – kaže Prekrat.

Čazmanski roditelji su stoga odlučili situaciju uzeti u svoje ruke i pokušati se izboriti za bolju zdravstvenu skrb za svoju djecu. Matea Prekrat je pokrenula online peticiju kojom traže samo jedno.

-Mi zahtijevamo da ostane jedan pedijatar u Čazmi i da radi puno radno vrijeme – ističe pokretačica peticije.

Peticija roditelja i građana Grada Čazme potpisati se može na stranici www.peticijeonline.com. Iz županijskog Doma zdravlja kažu da je natječaj za zapošljavanje pedijatra raspisan, a roditelji čazmanskih mališana se nadaju da će se na njega netko i javiti i da će njihova djeca imati kontinuiranu i sigurnu zdravstvenu skrb.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!